Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Είναι πραγματικό στολίδι – Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει και πάλι – Υπέροχες ΦΩΤΟ κ VIDEO

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Μετά από 14 χρόνια σιωπής το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει και πάλι για το κοινό. Μετά τις εργασίες ανακαίνισης το στολίδι της πόλης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σημαντικές παραστάσεις συμβάλλοντας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Θαυμάστε τις υπέροχες φωτογραφίες από το εντυπωσιακό ιστορικό θέατρο.

Αντικρίζοντας κανείς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δεν μπορεί παρά να νιώσει δέος. H ανέγερση του έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου και η θεμελίωση του εγινε τον Ιούνιο του 1884 από τον Δήμαρχο Σκυλίτση. Τον Απρίλιο του 1895 έγιναν τα εγκαίνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα.

Στη σκηνή του έχουν δώσει παραστάσεις όλα τα ιερά τέρατα του ελληνικού θεάτρου όπως η Κοτοπούλη, ο Μινωτής, ο Βεάκης, η Παξινού, ο Κατράκης, η Καρέζη, ο Χόρν και η Λαμπέτη

Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου. Με πρότυπο το Theatre de l’ Odeon, στο Παρίσι, το Δημοτικό του Πειραιά κατασκευάστηκε σε μια πιο απλοποιημένη μορφή αλλά με πολλούς βοηθητικούς χώρους. Καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, το κτίριο γνώρισε διάφορες χρήσεις.

Ακόμα και πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του, με αποτέλεσμα να προκληθούν αλλοιώσεις. Η πρώτη ανακαίνισή έγινε το 1926, ενώ ακολούθησαν, μεταπολεμικά, εκτενείς ανακαινίσεις, το 1946, το 1955 και το 1962, ενώ η πλέον ριζική ανακαίνιση είναι εκείνη του 1967-΄68.

Ωστόσο η τωρινή προσμονή για τη “δεύτερη ζωή” του  από τους ανθρώπους της θεατρικής οικογένειας είναι μεγάλη, μαζί και οι προσδοκίες.

Θαυμάστε το εξωτερικό του θεάτρου…

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

…το εντυπωσιακό φουαγιέ

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

…τα πολυτελή θεωρεία και το αριστοκρατικό εσωτερικό του θεάτρου

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

ΦΩΤΟ NEWSIT

…η θαυμάσια κεντρική σκηνή

Η σκηνή του θεάτρου έχει 12 μέτρα μήκος, 17 μέτρα ύψος και 15 μέτρα βάθος ενώ μπορεί να φιλοξενήσει ορχήστρα 40 ατόμων.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πύλες του στο κοινό και σηκώνει αυλαία. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 22/10/2013, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Η τελετή θα πλαισιωθεί από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εξαήμερης διάρκειας και εορταστικής ατμόσφαιρας.

Xρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς

“Το Δημοτικό Θέατρο είναι η σημαία Πολιτισμού του Πειραιά μας, όπως ο Πολιτισμός είναι η σημαία της Ελλάδας. Είναι το σύμβολο της ελπίδας και της αισιοδοξίας στην εποχή του γκρίζου και της κρίσης. Είναι η ψυχή μας. Σηματοδοτεί την ιστορία της πόλης μας, τη δυναμική του Πειραιά, την επανεκκίνηση της Ελλάδας. Φιλοδοξία και στόχος μας είναι να αγκαλιάσουν το Δημοτικό Θέατρο όλοι οι Έλληνες” ανέφερε ο δήμαρχος του Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του θεάτρου.

Βίντεο, μουσική, θέατρο, τραγούδια, έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνονται στον εξαήμερο εορτασμό των εγκαινίων που επιμελείται ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ η σκηνογράφος Εύα Νάθενα έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ορχήστρα της Λυρικής έκανε τα καράβια να χορεύουν στον Πειραιά! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Αυτό είναι το νέο hot spot της Αθήνας – ΦΩΤΟ κ VIDEO

Η πλατεία Κοτζιά…πρασίνισε – ΦΩΤΟ κ VIDEO

Το “Central Park” της Αθήνας ετοιμάζεται πυρετωδώς στο Δέλτα Φαλήρου από το ίδρυμα Σ.Νιάρχος – ΦΩΤΟ

 



Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε