Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

Εισαγγελική παρέμβαση για να εκδοθεί στην Μάλτα η πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης δημοσιογράφου

Εισαγγελική παρέμβαση για να εκδοθεί στην Μάλτα η πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης δημοσιογράφου

Έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκαν τα δυο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας.

Χθες τόσο το δικαστικό συμβούλιο όσο και η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου έκριναν τα δύο ευρωπαϊκά εντάλματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας εν μέρει ασαφή, αόριστα αλλά και παράτυπα καθώς φέρουν ίδια ημερομηνία με τα εθνικά (έπρεπε να προϋπάρχουν τα εθνικά).

Επίσης η εισαγγελέας χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τα αδικήματα που δεν δικαιολογούν την έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων για την 36χρονη Ρωσίδα η οποία θεωρείται βασική πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας Μαλτεζας δημοσιογραφου Δαφνης Γκαρουανα Γκαλισια σε μαφιόζικο χτύπημα τον περασμένο Οκτώβριο (βόμβα στο αυτοκίνητο της).

Τα δύο εντάλματα

Το πρώτο ένταλμα φέρει ημερομηνία 30/10/2017 και αφορά: υπεξαίρεση, παράνομη απόκτηση περιουσίας, διακεκριμένη κλοπή, απάτη ή κατασκευή ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου και παραβίαση περιοριστικών όρων. Το δεύτερο φέρει ημερομηνία 10/11/2017 και αφορά: δημιουργία ψευδών στοιχείων για την καταδίκη άλλου προσώπου, ψευδή κατηγορία κατά άλλου προσώπου, καταστροφή φήμης άλλου προσώπου.

Από την πλευρά της η Εφίμοβα υποστήριξε πως εργάστηκε στην τράπεζα pilatus από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2016 ως προσωπική γραμματέας του προέδρου και διευθ. συμβούλου, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, διαπίστωσε ύποπτες μεθοδεύσεις σε σχέση με λογαριασμούς υψηλόβαθμων πολιτικών στις οποίες η ίδια δεν συνεννούσε. Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη κυβέρνησης και της αστυνομίας και πως κινδυνεύει η ζωή της.

Πλέον, το ζήτημα θα κριθεί εκ νέου από τον Άρειο Πάγο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις