Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εισβολή στην Ουκρανία: Καρδιοχτυπούν οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα

Εισβολή στην Ουκρανία: Καρδιοχτυπούν οι Ουκρανοί που ζουν στην Ελλάδα

Τις δικές τους ώρες αγωνίας ζουν οι Ουκρανοί που μένουν στην Ελλάδα και βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους και τις οικογένειες τους.

Η έντονη ανησυχία και ο φόβος δεν κρύβονται από το βλέμμα τους και η καρδιά τους χτυπάει δυνατά κάθε φορά που κάποιος συγγενής τους παίρνει τηλέφωνο για να τους πει τα νέα. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει όσα γίνονται και τρομάζουν στην ιδέα ότι οι γονείς τους, τα αδέλφια τους και οι φίλοι τους μπορεί να χάσουν τη ζωή τους. 

Η Ιρίνα μένει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 7 χρόνια και μιλάει στο newsit.gr για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα της.

«Στο Κίεβο είναι οι γονείς μου και τα αδέλφια μου. Φοβούνται πάρα πολύ. Ακούγονται συνέχεια πυροβολισμοί και ηχούν συνέχεια σειρήνες. Έρχονται συνέχεια αεροπλάνα και όλοι τρέχουν να κρυφτούν στα καταφύγια. Βομβαρδίζουν σπίτια και ανθρώπους. Είμαι μακριά από τους δικούς μου και δεν ξέρω τι κάνουν ανά πάσα στιγμή. Φοβάμαι, προσπαθώ να μιλάω όσο πιο συχνά μπορώ, να μάθω ότι είναι καλά. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος και η Ευρώπη θα ξυπνήσει και θα μας βοηθήσει».

Ο πατέρας Κυπριανός είναι ιερέας στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει πως πρέπει να υπάρχει πίστη στον Θεό, αναφέροντας στο newsit.gr: «Είμαι στην Ελλάδα από το 2014 και είμαι ιερέας στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτού του πληγωμένου λαού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η δύναμη του Θεού να μας βοηθήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαι 28 ετών και αυτές είναι οι πιο δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει η χώρα μου στη ζωή μου. Τώρα είναι η αποκορύφωση της αδικίας που ζει η χώρα μου.

Ο πατέρας μου, η αδελφή μου και τα ανίψια μου είναι τώρα στην Ουκρανία. Έχουν πολύ μεγάλο φόβο αλλά έχουν χαμόγελο στο πρόσωπο γιατί πιστεύουν ότι στο τέλος θα νικήσουμε και ο Θεός θα είναι μαζί μας. Δεν φοβούνται να πολεμήσουν».

Το newsit.gr συνάντησε στη Θεσσαλονίκη και την 25χρονη Κατερίνα που δηλώνει έτοιμη να πολεμήσει ακόμα και η ίδια για την πατρίδα της…

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις