Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Έκκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για κορονοϊό: Μην έρχεστε στα νησιά!

Έκκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για κορονοϊό: Μην έρχεστε στα νησιά!
Φωτογραφία αρχείου InTime

Απόλυτα σύμφωνο βρίσκει τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκου, η έκκληση του “εθνικού” μας λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ταξίδια προς τα νησιά όλη της χώρας, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν αμόλυντα από τον κορονοϊό.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο περιφερειάρχης το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς τα νησιά αδυνατούν σε περίπτωση εξάπλωσης του ιού να σηκώσουν το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης.

“Το πιο σωστό για την δημόσια υγεία και την παύση της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι όλοι μαζί να ακολουθήσουμε την λογική του “Μένουμε σπίτι”. Έτσι, καλό είναι όλοι μας να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας συνολικά. Γι’ αυτό καλούνται όσοι σκοπεύουν να επισκεφτούν κάποιο από τα νησιά μας να το ξανασκεφτούν για το καλό όλων μας και να αλλάξουν τα σχέδια τους”, αναφέρει ο περιφερειάρχης.

Και προσθέτει: “Η λογική του “Μένουμε σπίτι” σημαίνει ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες. Σε αυτή την λογική κι εμείς έχουμε προτείνει μέτρα για την ακτοπλοΐα και χαίρομαι που στην χθεσινή του ενημέρωση ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στα νησιά. Στην δική μας πρόταση που συνυπογράφεται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγίου και την περιφερειακή ένωση και των 34 δήμων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, λέμε ότι πρέπει να θωρακίσουμε με κάθε τρόπο την δημόσια υγεία. Επίσης πρέπει να ληφθούν μέτρα και για την ακτοπλοΐα, καθώς έχουμε δεκάδες πλοία, τα οποία πηγαινοέρχονται άδεια στο Αιγαίο κι αυτό δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η ζημία που σηκώνουν οι εταιρείες αυτές δεν θέλουμε να φτάσει σε καμία περίπτωση που να διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα τους”.

Ανάμεσα στο μέτρα που έχουν προταθεί και καλούν άμεσα να εφαρμοστούν είναι μέχρι και την ελαχιστοποίηση των δρομολογίων προς τα νησιά:

“Θέλουμε όποτε τελειώσει η κρίση αυτή να εξακολουθούν να υπάρχουν όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία τους διαθέσιμα, γι’ αυτό και ζητάμε να γίνει ελαχιστοποίηση των δρομολογίων, ανάληψη κόστους από πλευράς δημοσίου ώστε να καλυφθεί ένα εγγυημένο ελάχιστο στο δίκτυο για την τροφοδοσία των νησιών και ο περιορισμός των επιβατών μόνο στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις, όπως το είπε και κ. Τσιόδρας. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, στις οποίες θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση. Τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, άρα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες πως είμαστε όλοι ακάλυπτοι απέναντι στον κορονοϊό”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις