Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Έκλεβαν τον ΕΟΠΥΥ και κυκλοφορούσαν με Porsche!

Έκλεβαν τον ΕΟΠΥΥ και κυκλοφορούσαν με Porsche!

Κυκλοφορούσαν με Porsche, διέμεναν σε υπερπολυτελή σπίτια κι έκαναν μια πλουσιοπάροχη ζωή. Ο λόγος για τα τρία αρχηγικά μέλη του κυκλώματος που εξαπατούσαν το Ελληνικό Δημόσιο, αποσπώντας 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κορυφή του κυκλώματος της εγκληματικής οργάνωσης που είχε ζημιώσει τον ΕΟΠΥΥ με τεράστια χρηματικά ποσά και στη συνέχεια τα ξέπλενε με έντεχνο τρόπο, βρισκόταν ένα ανδρόγυνο – ιδιοκτήτες γνωστής αλυσίδας καταστημάτων που διαθέτει ιατρικά προϊόντα, αλλά και ο αδερφός του ιδιοκτήτη.

Από το 2015 και έπειτα είχαν στήσει μια δαιδαλώδη επιχείρηση, προκειμένου να ξεφεύγουν από την τσιμπίδα του νόμου, αλλά και να μην δίνουν αφορμές για ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η εγκληματική οργάνωση κατάφερε να εκδίδει ψευδείς συνταγές σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν εξετασθεί καν ή να συνταγογραφούν σε άλλα άτομα γνωματεύσεις με διαφορετικό υγειονομικό υλικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση τους. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό είχαν στρατολογήσει 54 γιατρούς αλλά και μια ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων που βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας.

Οι γιατροί που προέρχονται από τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, είχαν αναλάβει έναντι αμοιβής να εκδίδουν ψευδείς συνταγές υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί που είχαν λάβει τα ΑΜΚΑ των υποτιθέμενων ασθενών από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, λάμβαναν για κάθε συνταγογράφηση από 30 έως 50 ευρώ. Τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος αρχικά εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο των καταστημάτων τους, ενώ στη συνέχεια έφτιαξαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε τοποθετώντας  “αχυρανθρώπους”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την έρευνα αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Επιπλέον εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, και με αυτόν τον τρόπο έκαναν τις συναλλαγές τους να είναι νόμιμες και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

2.500 ψεύτικες συνταγές και κέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ

Όσον αφορά τώρα τα κέρδη των “εγκεφάλων” της εγκληματικής ομάδας από τις στενογραφήσεις, αυτές εξαρτιόνταν από το είδος των ιατρικών υλικών. Έτσι για κάθε συσκευή οξυγόνου λάμβαναν 1000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, ενώ για αυτές των καθετήρων 300 ευρώ. Από τη συνεργασία την μελών της οργάνωσης με τους γιατρούς έχουν προκύψει 2.500 ψεύτικες συνταγογραφήσεις, οι οποίες απέφεραν στους εμπλεκόμενους κέρδη που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Στο παιχνίδι της εξαπάτησης του ελληνικού δημοσίου είχε μπει και μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, όπου είχαν παραχωρήσει έναντι αμοιβής τουλάχιστον 20 ΑΜΚΑ ατόμων που φιλοξενούσαν.

Σχεδόν όλες οι συνταγογραφήσεις γίνονταν σε ηλικιωμένους, καθώς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες δικαιολογούνται πιο εύκολα οι συσκευές οξυγόνου και οι καθετήρες.

Η αντίστροφη μέτρηση για την παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας που λυμαίνονταν τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησε μετά από τρεις καταγγελίες. Οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποίησαν μια έρευνα που διήρκεσε πολλούς μήνες, καθώς ανοίχτηκαν λογαριασμοί, ελέγχθηκαν τιμολόγια αλλά και στοιχεία των εταιρειών σε ΔΟΥ.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει 3.000 σελίδες και μέσα σε αυτές αναφέρεται, σύμφωνα με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ όλη η δράση τόσο των 13 ατόμων που έχουν συλληφθεί αλλά και των υπολοίπων 52 που είχαν εμπλοκή με κάθε τρόπο στην υπόθεση.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις