Ελλάδα

Εκλογές 2023 – Αλιβιζάτος: Να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια για τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων

Την πρόταση να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια που επιτρέπουν τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές της χώρας μας κατέθεσε ο συνταγματολόγος καθηγητής, Νίκος Αλιβιζάτος.

Συγκεριμένα ο κ.Αλιβιζάτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ελληνικό κοινωφελές ραδιόφωνο «COSMOS FM» στην Νέα Υόρκη πρότεινε όσοι ομογενείς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι ήδη διαθέτουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως υπάρχει χρονικό περιθώριο να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση ακόμα και για τις επικείμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται μόνο μια μικρή τροπολογία. Μάλιστα, εκτίμησε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να δεχτεί αυτή την ιδέα και παρότρυνε τους ομογενείς να διεκδικήσουν συντονισμένα αυτό το δικαίωμα.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, «για το θέμα της ψήφου των αποδήμων υπάρχει μία λύση που θα επιτρέψει τουλάχιστον στους μισούς από τους απόδημους να ψηφίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προβλέπει ο σημερινός νόμος. Σας θυμίζω το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για να μην ψηφίζουν όλοι είναι ότι χρειάζεται να αποδεικνύεται ένας ζωντανός δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με την μητέρα πατρίδα.

Εγώ δεν θα το αμφισβητήσω αυτό. Αλλά θα έλεγα ότι, επειδή μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολα, ένα κριτήριο για να αποδειχθεί αυτός ο δεσμός είναι ο τόπος γεννήσεως. Αν με άλλα λόγια, ένας Ελληνοαμερικανός ο οποίος έχει φυσικά ελληνική ταυτότητα, που μπορεί να ψηφισει αν κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα, δείξει την ταυτότητα του στο προξενείο, από όπου προκύπτει ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, να μπορεί να ψηφίσει χωρίς οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Για αυτό πρέπει να γίνει μια τροπολογία τριών γραμμών. Αν το αξιώσετε υπάρχει περιθώριο ακόμα και τώρα να προβλεφθεί για τις εκλογές του προσεχούς Απριλίου η Μαΐου. Αρκεί να συντονίσετε τις ενέργειές σας.

Σας συμβουλεύω να το κάνετε. Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα να το δεχτεί. Γιατί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το αποδεικτικό στοιχείο, δηλαδή το δελτίο ταυτότητας, Τουλάχιστον όσοι έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα να μπορείτε να ψηφίσετε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δάσκαλος καράτε στη Ρόδο καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανήλικες αθλήτριες - Μαρτυρίες για αγγίγματα σε ευαίσθητα σημεία
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον Φεβρουάριο του 2024, όταν μία 15χρονη κατήγγειλε ότι ο δάσκαλος καράτε μπήκε στα αποδυτήρια, την αγκάλιασε και τη φίλησε στο κεφάλι και στο στήθος
Καράτε
Μπλόκα αγροτών: Κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι από την Παρασκευή – Τα σημεία κλειδιά και τι θα γίνει με την έξοδο των Χριστουγέννων
Από την Τρίτη η διέλευση θα είναι ανοιχτή για όλους κατά τις ημέρες των γιορτών, προκειμένου «όλοι να κάνουμε γιορτές στα σπίτια μας», λένε οι αγρότες
Κλείσιμο και των παράδρομων στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας
26
Εξαπάτησαν 32χρονο κλείνοντας του ραντεβού στα social media και τον λήστεψαν στη Νίκαια - Δύο συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια του ραντεβού, η κατηγορούμενη ζήτησε από τον 32χρονο το κινητό του τηλέφωνο για να τηλεφωνήσει και τότε τον προσέγγισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος άρπαξε το κινητό και τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο
Περιπολικό
Η εποχική γρίπη κατέφτασε νωρίτερα τον φετινό χειμώνα - Εμβολιασμό κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες συστήνει ο ΕΟΔΥ
Ο υποκλάδος K του ιού της γρίπης A(H3N2) κυκλοφορεί παγκοσμίως και έχει ανιχνευτεί και στη χώρα μας, θεωρείται υψηλού κινδύνου για τον πληθυσμό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες
Αντιγριπικό εμβόλιο