Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Που ψηφίζω, τι ισχύει για ετεροδημότες και εκλογική άδεια

Εκλογές 2023: Που ψηφίζω, τι ισχύει για ετεροδημότες και εκλογική άδεια

Οι κάλπες για τις εκλογές έχουν ανοίξει από τις 07:00 το πρωί αλλά πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να ρίξουν την ψήφο τους την τελευταία στιγμή. Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για να βρείτε το εκλογικό σας κέντρο. 

Οι κάλπες θα κλείσουν τις 19:00, οπότε μέχρι τότε έχετε χρόνο να μάθετε που ψηφίζετε και να ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές. 

Αν λοιπόν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε:

  • Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»
  • Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στους αριθμούς 213 136 1500 και 213 131 3800. Την Κυριακή 21 Μαΐου, ημέρα των εκλογών, το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Στην περίπτωση που δεν βρίσκετε το όνομά σας στους εκλογικούς καταλόγους, απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Αν έχετε κάνει αίτημα για μεταδημότευση μετά τις 28 Φεβρουαρίου του 2023, θα είστε στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου στον οποίο ανήκετε αρχικά. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και δεν επιδέχονται αλλαγές.

Αν ανακαλύψετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένοι σε κάποιον δήμο, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Σημειώνεται ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Πως ψηφίζω

Μπορείτε να ψηφίσετε με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας (την οποία μπορεί να έχετε στο wallet), το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Επίσης, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, όπως έχουν καθοριστεί. Και οι ετεροδημότες μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΣ www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Όσοι θέλουν να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους να ψηφίσουν, δικαιούνται εκλογική άδεια, με βάση τη χιλιομετρική απόσταση.

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις