Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με την εκλογική άδεια σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ποιοι δικαιούνται και που ψηφίζω

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με την εκλογική άδεια σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ποιοι δικαιούνται και που ψηφίζω

Δεν είναι λίγοι αυτοί που για τις εκλογές 2023 θα αναγκαστούν να μετακινηθούν, καθώς το εκλογικό κέντρο βρίσκεται μακριά από την πόλη όπου ζουν και εργάζονται.

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια όσων εργάζονται υπό καθεστώς πενθήμερης εργασίας και τι για αυτούς που εργάζονται εξαήμερο σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Πολλές χιλιάδες πολίτες, την 21η Μαϊου 2023 θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι καταγγεγραμένοι για να ψηφίσουν, μαρκιά από την περιοχή που ζουν και εργάζονται.
Αν και αναμένεται σχετική επίσημη ανακοίνωση για την εκλογική άδεια για τις εκλογές του 2023, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές από ό,τι ίσχυσε το 2019.

Μισθωτοί πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης

Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200/400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για όσους μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, και για αυτούς η Κυριακή της 21 Μαϊου (ημέρα διεξαγωγής των εκλογών) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν των κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενων ημερών.

Μισθωτοί εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100/200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201/400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορηγούμενη εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών, ενώ οι ίδιες διατάξεις θα ισχύοσυν και στην περίπτωση που επαναληφθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, οι οποίες θα διεξαχθούν, όπως έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Που ψηφίζω στις εκλογές 2023

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαϊου 2023, ημερομηνία την οποία ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» ενημερώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 (περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι 31/12/2022) και οι ψηφοφόροι μπορούν πλέον να ενημερωθούν για το δήμο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν στις Εκλογές της 21ης Μαϊου 2023.

Για να δείτε το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζετε, μπείτε στην ειδική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, και αφού συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία, θα δείτε το εκλογικό κέντρο στο οποίο είστε εγγεγραμμένοι:

Επώνυμο,

Όνομα,

Όνομα Πατέρα,

Έτος Γέννησης,

Όνομα Μητέρας (προαιρετικό).

Στην περίπτωση που γνωρίζετε τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό σας, τότε τον συμπληρώνετε και μόνο με το επώνυμο μπορείτε να δείτε το εκλογικό κέντρο.

Μέχρι στιγμής, δεν εμφανίζεται το συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο θα ψηφίσετε, αλλά μόνο το εκλογικό τμήμα και το εκλογικό διαμέρισμα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις