Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκοιμήθη ο πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Εκοιμήθη ο πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκοιμήθη ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος, μετά από πολύμηνη μάχη με προβλήματα υγείας. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης, με ανάρτησή του στο Facebook. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος το 2005 μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση των οικονομικών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και αλλά και για κάποιες αγοραπωλησίες της εκκλησιαστικής περιουσίας στους Αγίους Τόπους.

«Ο Πατριάρχης πρ. Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ο πολύπαθος, καλοκάγαθος, αγιασμένος από τον μεγάλο Σταυρό που σήκωσε πέταξε στους Ουρανούς» γράφει στο Facebook o π. Τιμόθεος Ηλιάκης που έγινε ευρύτερα γνωστός ως πνευματικός του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη- Παπανδρέου.

«Άντεξε με Ιώβειο υπομονή και γενναιότητα την κακία των ανθρώπων και μάλιστα αυτών που ευεργέτησε, ευλογούσε τους πάντες δεν αγανάκτησε» προσθέτει ο π. Τιμόθεος Ηλιάκης. 

«Σαν γνήσιος Αγιοταφίτης έπρεπε να είναι στα Ιεροσόλυμα να ταφεί δίπλα στους Πατριάρχες Ιεροσολύμων, αλλά και εδώ μικροψυχία, κακία και φθόνος, μα δεν πειράζει τον τιμά ο Θεός και οι Άνθρωποι που τον αγάπησαν και του στάθηκαν. Περισσότερα για τα της κηδείας και ταφής θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα» αναφέρει επίσης. 

Δείτε την ανάρτηση: 

Ποιος ήταν ο πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Ο πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966 και την ίδια χρονιά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στις 29 Μαρτίου 1981 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως. Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα από το 1979 μέχρι το 2001. Το 1994 προήχθη σε Μητροπολίτη.

Οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση

Η Πατριαρχία του Ειρηναίου οδήγησε το Πατριαρχείο σε πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να είχε εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και να έχει φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Η εκποίηση ακίνητης περιουσία σε εταιρίες Ισραηλινών συμφερόντων επηρέαζε ένα ευαίσθητο status quo που επικρατούσε στην περιοχή, πράγμα το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς.

Από την άλλη, οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης τον έφεραν σύντομα αντιμέτωπο με την πλειοψηφία της Ιεράς Αγιοταφιτικής Αδελφότητας. Για τις κατηγορίες όμως αυτές δεν υπήρξαν ικανά στοιχεία, και το 2005 η Παλαιστινιακή Αρχή με σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για τις εν λόγω μυστικές συμφωνίες και για τις κατηγορίες πωλήσεων των επίμαχων ακινήτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις