Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Εξαδάκτυλος για έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού: Η προσωπίδα δεν προστατεύει, τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Εξαδάκτυλος για έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού: Η προσωπίδα δεν προστατεύει, τα δύσκολα είναι μπροστά μας

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: «Όλα εξαρτώνται από την πιστή και διαρκή εφαρμογή των μέτρων», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, ενώ προβλέπει ότι «του χρόνου τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό».

Για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και τη χρήση μάσκας μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα, μετά την έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. «Ανησυχούμε από τις 10 Ιουλίου και το εκφράζουμε δημοσίως διαρκώς. Θα πρέπει να τηρήσουμε με μεγάλη αυστηρότητα, διάρκεια και επιμέλεια τα μέτρα για να αναστρέψουμε τους αριθμούς μετά από μερικές εβδομάδες, αλλιώς θα διολισθήσουμε σε μια πολύ μεγάλη επέκταση της διάδοσης του ιού, που θα φέρει αυξημένες νοσηλείες, και βαριές νοσηλείες, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νέων, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι φυσιολογικό, γιατί οι νέοι είναι εργαζόμενοι σε εργασίες που εκτίθενται περισσότερο, και πολύ πιο κινητικοί. Δεν θα πρέπει τώρα να στοχοποιούμε τις ηλικιακές ομάδες, ή ομάδες ανάλογα με την πίστη τους, ή την καταγωγή τους. Θα πρέπει να παραμένουμε σε συνοχή γιατί μπροστά μας έχουμε δύσκολη κατάσταση».

Τι να προσέχουμε στις μάσκες

«Όταν λέγαμε συστήνεται μάσκα στα σούπερ μάρκετ, οι περισσότεροι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονταν ότι είναι προαιρετικό. Έπρεπε να έχουμε πριν από τις 29 Ιουλίου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας με πρόστιμο για να προσαρμοστούμε. Αυτό αφορά στα πάντα. Λέμε μάσκες και βλέπουμε να φοράνε ασπίδες. Η ασπίδα δεν προστατεύει.

Η μικρή ειδικά απίδια είναι τελείως άχρηστη. Κακώς την φοράνε. Οι προσωπίδες, αυτές οι ασπίδες, δεν έχουν γίνει για να αντικαθιστούν τη μάσκα, έχουν γίνει για να αντικαθιστούν τα προστατευτικά γυαλιά που πρέπει να φοράει ο γιατρός και ο νοσηλευτής για να έρθουν σε επαφή με ασθενή με Covid, και φοριούνται μαζί με μάσκα. Δεν μπορώ να χειρουργήσω με ασπίδα και χωρίς μάσκα. Είναι ελλιπής η ασπίδα. Όχι, δεν διακόπτεται η ροή των σταγονιδίων, γιατί δεν είναι ευθύγραμμη. Τις βλέπω παντού, για αυτό μιλώ με τον κάθετο αυτό τρόπο. Είναι σαν να μην προστατευόμαστε καθόλου. Χρειάζονται μάσκες, κανονικές, χειρουργικές, υφασμάτινες», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος σε ό,τι αφορά στις μάσκες.

Τι γίνεται με το εμβόλιο

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο ίδιος ανέφερε ότι «τα εμβόλια, έχουμε τρία που είναι σε τελική φάση αδειοδότησης, θα είναι διαθέσιμα μετά το δεύτερο κύμα για τη χώρα μας. Στα εμβόλια δεν μπορούμε να στηριχτούμε, τις μάσκες χρειαζόμαστε. Μετά τα Χριστούγεννα είναι το καλύτερο σενάριο για το εμβόλιο».

«Του χρόνου τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεμπερδέψουμε με τον ιό. Αποφεύγω γενικώς τις προβλέψεις, αλλά αυτή είναι μια ρεαλιστική πρόβλεψη», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις