Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα τύπου «carousel» για φοροδιαφυγή άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα τύπου «carousel» για φοροδιαφυγή άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ
Φωτογραφία: astynomia.gr

Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διασυνοριακή απάτη με φοροδιαφυγή ύψους 30.700.000 ευρώ, το 2021 και το 2022.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος τύπου “carousel” πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα και Γερμανία από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 63χρονος και ένας 37χρονος, κατόπιν σχετικών ευρωπαϊκών ενταλμάτων του Γραφείου της Κολωνίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για φοροδιαφυγή.

Η υπόθεση αφορά εταιρεία στην Ελλάδα που εμπορεύεται μικρές ηλεκτρονικές συσκευές και έκανε εισαγωγές προϊόντων αξίας εκατομμυρίων, απευθείας ή μέσω τρίτων εταιρειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε μέσω τρίτων ελληνικών εταιρειών στον τελικό καταναλωτή, χωρίς να αποδοθεί ο ΦΠΑ που αναλογούσε, ή έκανε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες εταιρείες να αιτούνται την επιστροφή του ΦΠΑ.

Για να καλύψουν τη δράση τους πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές μέσω διαδοχικών πωλήσεων υπό τη μορφή κυκλώματος «carousel» και απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου», και έτσι ισορροπούσαν τον ΦΠΑ που προέρχονταν από τις παραπάνω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά ΦΠΑ εκροών και εισροών.

Τέλος, προέβαιναν στη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της ανάμειξης αυτών με άλλα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν και τα χρησιμοποιούσαν στις οικονομικές τους δραστηριότητες ή στην αγορά διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, αποκρύπτοντας την προέλευση και τον τρόπο διάθεσης τους.

Τα ευρήματα της αστυνομίας

Κατά την επιχείρηση στη χώρα μας, από υπαλλήλους της Υποδιεύθυνσης Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης της Α.Α.Δ.Ε. (Υ.Ε.Δ.Ε.Ε.), με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, παρουσία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, καθώς και σε ορισμένες έρευνες παρουσία Γερμανών Ποινικών Φορολογικών Ελεγκτών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε πέντε εγκαταστάσεις των -υπό διερεύνηση- εταιρειών και σε συνολικά δέκα σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μεγάλος όγκος ψηφιακών και φυσικών αρχείων που αφορούσαν τον κύκλο εργασιών τους, προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση, 10 οχήματα, στην πλειονότητα τους πολυτελή, 260.470 ευρώ σε μετρητά, 8 φορητοί υπολογιστές, 5 τάμπλετς και 7 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, 33 κινητά τηλέφωνα, 17 μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICKS), κάρτα SIM, memory stick, 2 micro SD, συσκευή για λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, 24 κάρτες (χρεωστικές, προπληρωμένες, πιστωτικές) διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, 24 ρολόγια διαφόρων επωνυμιών, 5 αεροβόλα όπλα και πλήθος σημειώσεων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη και ένας 26χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Οι συλληφθέντες με εντάλματα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε την προσωρινή τους κράτηση, προκειμένου παραδοθούν στις Αρχές της Γερμανίας.

Φωτογραφίες: astynomia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις