Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Έξι άνθρωποι της εστίασης κρίνουν τα μέτρα στήριξης στο newsit.gr

Έξι άνθρωποι της εστίασης κρίνουν τα μέτρα στήριξης στο newsit.gr

Πλησιάζοντας στην ημέρα που θα ανοίξει η εστίαση άνθρωποι μέσα από τον χώρο αυτό που είδαν τις επιχειρήσεις τους να μένουν κλειστές για μήνες μιλούν στο newsit.gr για όλα όσα περιμένουν μετά και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν. 

Πόση ανάσα θα τους δώσουν, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αλλά και πως περιμένουν την επόμενη ημέρα. Περιγράφουν τι χρήση θα κάνουν αυτής της βοήθειας που θα είναι και μη επιστρεπτέα. 

Click4More Εστίαση: Τα ποσά ενίσχυσης για κάθε επιχείρηση ανάλογα με το τζίρο

Γιάννης Δαβερώνης – Πρόεδρος εστιατόρων και συναφών Αττικής

«Το πρόγραμμα το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, έχει να κάνει με την επανεκκίνηση των καταστημάτων. Η εικόνα που έχω, είναι ότι τα χρήματα θα δοθούν, για να αγοραστούν προϊόντα, να γίνει η επανεκκίνηση των καταστημάτων μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ που τρέχει αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση. Είναι βασικό εργαλείο χρηματοδότησης, γιατί μία επιχείρηση, ένα εστιατόριο, μία ταβέρνα, ένα καφέ, ένα μεζεδοπωλείο, θα χρειαστούν να προμηθευτούν την κάβα, τα τρόφιμα, την μαναβική, τα προϊόντα που επεξεργάζονται, τα ψάρια, τα κρέατα. Θα δώσει μία ώθηση στην επιχείρηση σε πρώτη φάση, για να γίνει ένα ξεκίνημα. Γιατί αυτή τη στιγμή, ο κλάδος της εστίασης, έχει πάθει μεγάλη ζημιά, βρίσκεται στα όρια της καταστροφής και δεν έχει χρήματα. Τα χρήματα τα οποία θα δοθούν, είναι μη επιστρεπτέα, άρα σε πρώτη φάση, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε το ξεκίνημα να βρεθούμε όλες οι επιχειρήσεις στην επανεκκίνηση».

Τάκης Τσακίρης ιδιοκτήτης all day cafe -ρεστοράν

«Θεωρώ, ότι αυτή είναι μία καλή κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης. Αυτό που ζούμε, είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο για εμάς όσο και για την κυβέρνηση. Θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε κάποια πράγματα. Έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια σίγουρα, όμως έχουν κάνει και κάποια λάθη. Μες στο πρόγραμμα είναι όλα! Στην αρχή ας πούμε, όσον αφορά το θέμα των ενοικίων, πληρώνουμε το 60% και ήταν δύσκολα, όταν έχεις μηδέν είσπραξη. Από το Γενάρη και μετά, που έκαναν τις επιστρεπτέες, ήταν για μας πολύ μεγάλη βοήθεια. Θεωρώ, ότι δεν πρέπει να πάρουν πίσω το 50 % από τις επιστρεπτέες. Τα χρήματα που θα δοθούν τώρα, είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για εμάς. Γιατί για να ανοίξουν πάλι τα μαγαζιά, πρέπει να πάρουμε προμήθειες για να φορτώσει στο μαγαζί και δεν είναι καθόλου εύκολο. Από ποτά, μαναβική, καφέδες, όλα τα πάντα, δεν είναι εύκολα. Αναλογιστείτε ότι για ένα μαγαζί all day cafe ρεστοράν, για να ανοίξει, θέλει τουλάχιστον 40.000€ περίπου, για να γεμίσει το μαγαζί, να ξεκινήσει, να έχει προμήθειες για το δεκαπενθήμερο ας πούμε».

Παπαδόπουλος Κώστας ιδιοκτήτης εστιατορίου «Αθηναϊκόν»

«Τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αγορά πρώτων υλών. Όπως υπήρξε κάποια βοήθεια από το κράτος με τις επιστρεπτέες μέχρι τώρα, θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν και αργότερα τα μέτρα στήριξης όταν θα ανοίξουμε. Πρέπει δηλαδή αργότερα, να δούμε τι θα γίνει με τα ενοίκια, γιατί βιώνουμε ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, τουλάχιστον εμείς που δηλώνουμε τους τζίρους και τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά εμείς, τα μαγαζιά του κέντρου, πάθαμε πολύ μεγάλη ζημιά εξαιτίας του τουρισμού. Ο τζίρος μας, από τις 25 Μαΐου μέχρι και που κλείσαμε το Νοέμβριο, είχε πτώση πάνω από 70%. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν μέχρι 100.000 ευρώ κάποιες επιχειρήσεις που θα πάρουν για τις πρώτες ύλες, αλλά το σημαντικότερο είναι το μετά. Φαίνεται η εικόνα της κάθε επιχείρησης τι ζημιά έχει και το κράτος με ένα κουμπί, μπορεί να το δει και πρέπει να στηρίξει αυτές επιχειρήσεις. Εμείς δεν ξέρουμε μετά πως θα είναι ο τουρισμός, πως θα είναι τα οικονομικά μας Αν ο κόσμος θα φοβάται ακόμη, πότε θα τελειώσει αυτή ιστορία, δε γνωρίζουμε. Άρα, θεωρητικά και αργότερα, θα χρειαστούμε κάποια βοήθεια. Η δική μας η επιχείρηση, είναι από το 1980 και έχουμε δώσει τόσα χρήματα και φτάνουμε στο σημείο τώρα, να σκεφτόμαστε αν θα αντέξουμε και τι θα γίνει. Άρα, οι σωστές επιχειρήσεις που φαίνονται με ένα πάτημα από το Υπουργείο, το βλέπουν, πρέπει να στηριχθούν και αργότερα κι ανάλογα.»

Νεκτάριος Νικολόπουλος – επιχειρηματίας

«Οτιδήποτε παίρνουμε από την κυβέρνηση είναι καλό και δε χρειάζεται να λέμε την παίρνει το ένα κράτος το άλλο κράτος. Το θέμα είναι εμείς στην Ελλάδα τι παίρνουμε. Δόθηκε αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη στήριξη. Γιατί αυτό, είναι όντως στήριξη. Βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει ένα «αλλά», πάντα. Πάντα, βρίσκουμε ένα τρόπο να λέμε ότι δε μας αρέσει το ένα, το άλλο. Εμείς δεν είχαμε τίποτα και τώρα μας δίνουν κάτι. Μόλις μας το δώσουν, θα είμαστε μια χαρά. Φοβάμαι μόνο, μην γίνει ότι έγινε με τις επιστρεπτέες, που κάποιοι δεν πήραν τίποτα. Υπάρχουν εταιρείες, που γεννήθηκαν το 2020, τι θα γίνουν αυτές, δεν θα πάρουν τίποτα  γιατί δεν έχουν να δείξουν κανένα συγκριτικό στοιχείο. Αλλά ας δούμε το καλό που συμβαίνει αυτή την ώρα. Και 1 €είναι κέρδος, το χρειαζόμαστε, είναι σαν το δέντρο που διψάει για νερό, έστω και ένα ποτήρι να του δώσεις είναι κάτι».

Σωτήρης Κοτσαμπάς Πρόεδρος Εστιατόρων Σερρών

«Είναι μία μεγάλη στήριξη για τον κλάδο της εστίασης. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων. Βλέπουμε ότι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας μεταφέρθηκαν στον Πρωθυπουργό και ξεκινάνε σιγά-σιγά να υλοποιούνται. Αυτό το μετρό, είναι ένα γενναίο μετρό, έτσι όπως το περιμέναμε κι εμείς για την ανακούφιση των συναδέλφων. Γιατί και το 7% του τζίρου του 2019 σαν κεφάλαιο κίνησης στους συναδέλφους, θα είναι κάμποσα τα χρήματα και φτάνει ταβάνι τα 100.000 €. Από κει και πέρα, περιμένουμε στήριξη και στα υπόλοιπα προβλήματα που βάλαμε στο τραπέζι, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των ενοικίων για το επόμενο εξάμηνο.

Ενδεικτικά, για να καταλάβετε, μία μικρή επιχείρηση για να ξεκινήσει θέλει περίπου 2.000 € και μία μεγάλη επιχείρηση με 40-50 άτομα, μπορεί να χρειάζεται και 60 και 80.000 € για να ξεκινήσει.

Μην ξεχνάτε την μεγάλη ζημιά που υπέστησαν στην εστίαση, με τα προϊόντα που έμειναν στα ψυγεία, προϊόντα που πετάξανε ψάρια, κρέατα, όταν κλείσαμε ξαφνικά και δεν πήραμε ποτέ χρήματα για αυτά.

Από τον πρωθυπουργό ζητάμε επίσης να γίνει κάτι με τους Δήμους που δεν μειώνουν τα δημοτικά τέλη παρά το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση έδωσε χρήματα στους Δήμους ως μέτρο στήριξης για τον κορονοϊό και την πανδημία. Από τους 330 Δημάρχους στην Ελλάδα, μόνο οι 85 Δήμαρχοι τήρησαν τον νόμο και έκαναν μείωση δημοτικών τελών και τελών τραπεζοκαθισμάτων».

Γιάννης Κλούβας – Πρόεδρος εστιατόρων Ρόδου

«Θεωρούμε ότι είναι ένα καλό μέτρο αυτό που έγινε και η επιδότηση αυτή του 7% ανάλογα με το τζίρο που είχαμε κάνει το 2019. Είναι ένα καλό βοήθημα δεδομένο ότι, όταν μας έκλεισαν στις 14 του Μάρτη, πάρα πολλοί χάσαμε πολλά υλικά και να που ήρθε η στιγμή, να μας δώσουν ένα βοήθημα, για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των καταστημάτων μας. Βέβαια, βάλανε ένα κόφτη στις 100.000€!

Θα βοηθηθεί βέβαια 1 στους 2, γιατί υπάρχουν πολλοί που είναι κάτω από το 30% η πτώση τους. Εμείς ακόμη διεκδικούμε την μείωση του ΦΠΑ, διεκδικούμε την μη έξωση των καταστημάτων μας για τα συμβόλαια που έχουνε λήξει και να μην έχουμε εξώσεις. Διεκδικούμε τα πάγια, αλλά και τα Δημοτικά τέλη, όπου με εντολή της Κυβέρνησης έχουμε απαλλαγή, αλλά πολλοί Δήμοι δεν τηρούν το νόμο και παρανομούν.

Είναι μια καλή στήριξη, δεδομένου ότι δεν είναι σαν την επιστρεπτέα, που δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πίσω και πόσα θα γυρίσουμε πίσω, από τα χρήματα που πήραμε. Αυτό είναι η βάση, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και να ψωνίσουμε για τα καταστήματα μας».

Ρεπορτάζ: Μάγδα Τσέγκου  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις