Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εξοικονομώ κατ’ οίκον από τα μέσα Ιουλίου – Το πρόγραμμα και οι προϋποθέσεις

ΕΝΦΙΑ

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ. Ξεκινάει στα μέσα Ιουλίου ο νέος κύκλος για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων για το πρόγραμμα. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ξεκινάει στα μέσα Ιουλίου 2019 ο νέος κύκλος για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ οίκον. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ αφορά συνολικά περίπου 25.000 νοικοκυριά. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μετά τις πρόωρες εκλογές, με επικρατέστερη ημερομηνία την Παρασκευή 12 Ιουλίου. Όπως στον πρώτο κύκλο, έτσι και στον δεύτερο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exoikonomisi.ypen.gr) που θα δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων θα ανοίγει σταδιακά, δηλαδή σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιφέρειες.

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπει την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι: αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης και σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Βασική προϋπόθεση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από συγκεκριμένο μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης, ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα). Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης ανέρχεται από το 50% μέχρι το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Αναλυτικά οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα έντυπα, η διαδικασία αξιολόγησης και τελικής κατάταξης από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, η διαδικασία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής, η εκταμίευση του δανείου, η καταβολή των ενισχύσεων (επιδότησης επιτοκίου και ποσού επιχορήγησης, έξοδα ενεργειακών επιθεωρήσεων – συμβούλων έργου, τυχόν μελετών), η εξόφληση των δαπανών, η διάρκεια ολοκλήρωσης του κάθε έργου, οι υποχρεώσεις των ωφελουμένων, οι κυρώσεις και κάθε λεπτομέρεια καθορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος, που μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις