Ελλάδα

Έκθεση “βόμβα” ΕΟΠΥΥ: Νέες κλίμακες για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Περισσότερες κλίμακες συμμετοχής των ασθενών, ανάλογα με τη θεραπευτική αξία του φαρμάκου, προτείνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής".

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε εμπιστευτική έκθεση του προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, την οποία κατέθεσε στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Το περιεχόμενό της κάνει λόγο για “μεγάλη απόκλιση από τον στόχο της φαρμακευτικής δαπάνης”.

Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ εκτιμά πως το κόστος μπορεί να ελεγχθεί με αυστηρούς ελέγχους και σύνδεση της θεραπευτικής αξίας ενός φαρμάκου με το ποσοστό κάλυψής του από τον Οργανισμό.

Παραθέτει, δε, την περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου εφαρμόζεται ένα παρόμοιο σύστημα, συμφωνα με το οποίο στα φάρμακα που θεωρούνται από τις αρχές της συγκεκριμένης χώρας ως σωτήρια για τη ζωή, η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι μηδενική.

Σε σημαντικά φάρμακα που αφορούν χρόνιες παθήσεις, η συμμετοχή ανέρχεται στο 10% και στο 31% σε όσα θεωρούνται σημαντικά για σοβαρές παθήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η συμμετοχή αυξάνεται σημαντικά (63%) στα φάρμακα που έχουν αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία, αλλά όχι προτεραιότητα σύμφωνα με τις θεραπευτικές οδηγίες.

Οι ασθενείς συμμετέχουν με το μέγιστο ποσοστό (85%) σε νέα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν αποδείξει ακόμη τη θεραπευτική τους αξία.

Με τον όρο «νέα φάρμακα» δεν εννοούνται τα πειραματικά, τα οποία χορηγούνται – έτσι και αλλιώς – δωρεάν στο πλαίσιο των κλινικών μελετών στα νοσοκομεία.

Αναφέρεται στα σκευάσματα που έχουν μόλις πάρει άδεια κυκλοφορίας και είναι αμφίβολη η σχέση κόστους – ωφέλειας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η Ελλάδα θρηνεί τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο - Το ξεκίνημα, η αιώνια παρακαταθήκη και τα τραγούδια που σημάδεψαν ολόκληρες γενιές
Ο τροβαδούρος για «τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα», που μετατράπηκε σε εθνικό βάρδο - Η ζωή και η καριέρα του Διονύση Σαββόπουλου
Διονύσης Σαββόπουλος
Όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλούσε με γενναιότητα για τον καρκίνο – «Μου αφαίρεσαν μισό πνευμόνι»
Το 2022, ενώ βρισκόταν ακόμη υπό αγωγή, προσβλήθηκε και από κορονοϊό, μετά από ταξίδι στην Κύπρο για συναυλίες που έδωσε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Διονύσης Σαββόπουλος