Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ελένη Αρβελέρ: Έγκλημα να μην εμβολιαζόμαστε – Πρόκειται για ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο

Ελένη Αρβελέρ: Έγκλημα να μην εμβολιαζόμαστε – Πρόκειται για ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο

Για το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Τρίτης (24/8) η σπουδαία Ελληνίδα διανοούμενη, Ελένη Γλύκατζή – Αρβελέρ. «Και ένας μόνο να με ακούσει και να πάει να εμβολιαστεί, θα είναι επιτυχία» σημείωσε – μεταξύ άλλων – η σπουδαία πανεπιστημιακός. 

«Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία λέξη που είναι μόνο ελληνική, τη λέξη συνάνθρωπος… Όταν δεν μπολιάζεσαι σήμερα δεν κινδυνεύεις εσύ, η γιαγιά σου, ο παππούς σου ή ο πατέρας σου κινδυνεύει και ο διπλανός σου. Ο διπλανός σου είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπο». Αυτό τόνισε η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, με αφορμή τη δραματική έκκληση που απευθύνει σε όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο.

Η σπουδαία Ελληνίδα ιστορικός, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, λέγοντας – χωρίς να κατονομάσει τον Έλληνα πρωταθλητή του τένις- ότι «μερικοί, ενώ είναι διάσημοι για άλλα πράγματα γράφουν αυτό που δεν πρέπει να πουν και να γράψουν. Το αρνητικό δικαιολογεί το ότι είναι ανεύθυνοι. “Δεν είμαι εγώ που δεν έχω ευθύνη, είναι το πράγμα που είναι κακό”. Είναι η ευκολία αυτών που είναι σκεπτικώς αναλφάβητοι».

Click4more: Κορονοϊός – «Καμπανάκι» Παγώνη: Δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα αν συνεχίσουμε έτσι

Ερωτηθείσα εάν ευθύνεται η «αλαζονεία της νεότητας», η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ αντέτεινε πως «ό,τι και να είναι, πριν ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, ειδικά όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, πρέπει να έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις. Η λέξη επίπτωση πια είναι άγνωστη και αχρησιμοποίητη. Μικρός ή μεγάλος, νέος ή γέρος, άνδρας ή γυναίκα δεν πρέπει να χάνουμε ώρα». «Όσο και αν είσαι διάσημος και μεγάλος να μην σκέφτεσαι μόνο αυτό που είσαι, εσύ αλλά και τον διπλανό σου», συμπλήρωσε.

Η πανεπιστημιακός υπογράμμισε ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί χάνονται μετά από μεγάλες πανδημίες, αναφέροντας δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Η επιδημία στην εποχή του Περικλή, έδειξε το τέλος της Αθήνας. Η επιδημία στην εποχή του Ιουστινιανού, έδειξε το τέλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας».

Click4more: Κορονοϊός – Γκάγκα: Περισσότερα κρούσματα στους ανεμβολίαστους – «Όχι στον κοινωνικό διχασμό»

«Όλη η γη υποφέρει»

Στις μέρες μας, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια παγκόσμια πανδημία. «Το γεγονός ότι όλη η γη υποφέρει και πρέπει να φυλαχτεί από αυτό το κακό είναι η πρώτη φορά. Και πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα όπλο εναντίον αυτού του κακού, το εμβόλιο. Αν δε χρησιμοποιήσουμε αυτό το όπλο, και την ανθρωπιά θα χάσουμε και τον πολιτισμό μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, πρόσφατη συνομιλία που είχε με φίλο της γιατρό, ο οποίος της τόνισε πως «αν υπήρχαν τα social media στην αρχή του 19ου αιώνα θα είχαμε ακόμη να κάνουμε με την ευλογιά».

««Αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ σημείωσε ότι είναι «πρώτα πράξη αυτοπροστασίας και μετά μεγάλη πράξη αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Είναι βλακεία το να μην χρησιμοποιούμε το μόνο όπλο το αποτελεσματικό που έχουμε εναντίον της – το εμβόλιο». Κάλεσε τους αρνητές να μην φοβούνται για τον εαυτό τους, αλλά για τους διπλανούς τους. «Έχεις υποχρέωση να υπερασπιστείς το διπλανό σου», επισήμανε.

«Αυτός ο ιός ήρθε για να μείνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τον λάβουμε υπόψη μας. Και πόσο μας λείπουν οι αγκαλιές που έχουμε χάσει», είπε η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις