Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Αδειάζει σιγά – σιγά το πλοίο – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

Ελευθέριος Βενιζέλος: Αδειάζει σιγά – σιγά το πλοίο – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης

– Νέες εικόνες από την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Ελευθέριος Βενιζέλος
– Επιβάτες που είχαν αφήσει τα πράγματά τους στο πλοίο τα πήραν σε μαύρες σακούλες
– Μαύρες από τη φωτιά πολλές νταλίκες που βρίσκονταν στο καράβι
– Ζημιές και σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν στο βάθος του γκαράζ όπου ξέσπασε η πυρκαγιά
– Αποκολλήθηκε η πόρτα πλάτους 9 μέτρων, μπήκαν οι πυροσβέστες στο χώρο όπου ξέσπασε η φωτιά

Στο τελικό στάδιο φαίνεται πως έχει πλέον μπει η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει λεπτό να επιχειρούν. Έχουν περάσει περισσότερες από 36 ώρες από τη στιγμή που προκλήθηκε (πιθανότατα από βραχυκύκλωμα σε φορτηγό) η πυρκαγιά με αποτέλεσμα να ζήσουν ένα ολονύχτιο θρίλερ εν πλω οι 875 επιβάτες και το 140 πλήρωμα του καραβιού.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (30.08.2018) οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη βοήθεια του πληρώματος του Ελευθέριος Βενιζέλος κατάφεραν να αποκολλήσουν τη βαριά μεταλλική πόρτα μήκους 9 μέτρων και να μπουν στο γκαράζ όπου ξέσπασε η φωτιά το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Σταδιακά η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο αλλά θα χρειαστούν ίσως και 2 ή 3 μέρες μέχρι να σβήσει ολοκληρωτικά. Σημειώνεται πως, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πλέον το πλοίο δεν έχει τόσο μεγάλη κλίση (σ.σ. είχε φτάσει ακόμη και τις 6 μοίρες) αφού οι πυροσβέστες είχαν ανοίξει τρύπες στις λαμαρίνες του πλοίου.

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Μαύρες σακούλες και νταλίκες φαντάσματα

Καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στο πλοίο της ΑΝΕΚ, όπου ξέσπασε η φωτιά ενώ βρισκόταν εν πλω για τα Χανιά, σιγά σιγά δίνεται η δυνατότητα τους επιβάτες να πάρουν και τα πράγματά τους. Πράγματα που άφησαν στο καράβι τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά και οι 875 επιβάτες κατέβηκαν χωρίς να πάρουν τίποτα από τα πράγματά τους αφού η φωτιά έκανε απαγορευτικό να ανοίξει ο καταπέλτης.

Click4more: Πραγματικό «καμίνι»! Έπιασε θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Μάτι!

Άνθρωποι (επιβάτες και μέλη του πληρώματος) με μαύρες σακούλες στα χέρια έβγαιναν, το μεσημέρι της Πέμπτης από το Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον καπνό να καλύπτει τα πάντα πίσω τους. Εικόνες σοκαριστικές, με μια γυναίκα φαίνεται σε μια από τις εικόνες να κρατά με απόγνωση το κεφάλι της.

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Όπως κι εκείνες που δείχνουν την καταστροφή που υπέστησαν κάποιες από τις νταλίκες.

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα βγήκαν από το γκαράζ του πλοίου, με τις ζημιές να είναι εμφανείς σε πολλά από αυτά. Νταλίκες κατάμαυρες από τους καπνούς, με τους οδηγούς τους να λένε ότι τα προϊόντα που μετέφεραν έχουν καταστραφεί. Σε άλλες, το τζάμι του παρμπρίζ έχει λιώσει από τις θερμοκρασίες, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έφτασαν έως και τους 500 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που είχαν παρατηρηθεί και κατά τη φωτιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι!

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

 Ο παλιός, ο επόμενος και ο… σταθερός στον Πειραιά

Λίγη ώρα μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας, ο νέος υπουργός Φώτης Κουβέλης, μαζί με τον απερχόμενο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναβαθμισμένο αναπληρωτή υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, στην ακτή Ξαβερίου, στην πύλη όπου κατέπλευσε το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας ενημερώθηκε για την κατάσταση στο πλοίο από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε δηλώσεις του τόνισε: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άψογο θα έλεγα, την παρέμβασή της και τη δουλειά της. Πολλά αυτοκίνητα έχουν εξέλθει χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα ή σημαντική ζημιά. Ενδεχομένως κάποια από τα οχήματα που είναι στο βάθος του γκαράζ να έχουν υποστεί ζημιά ή να έχουν και κάποια μορφή καταστροφής. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε απώλειες, δεν είχαμε τραυματισμούς, όλοι οι επιβάτες με το πλήρωμα έχουν ακεραιότητα σωματική και δεν έχει πάθει κανείς τίποτα».

Φωτογραφία Eurokinissi

«Θέλω να επαναλάβω τη σημαντική παρέμβαση της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του πληρώματος του πλοίου. Η κλίση του σκάφους είναι σε επιτρεπτά όρια, περίπου στις 6 μοίρες από ότι ενημερώθηκα, και δεν υπάρχει ζήτημα ρύπανσης της θάλασσας και αυτό είναι επίσης σημαντικό. Πιστεύω ότι εντός της σημερινής ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση στο πλοίο» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις