Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ελευθέριος Βενιζέλος: “Επανήλθε” το πλοίο, συνεχίζεται η κατάσβεση – video

Ελευθέριος Βενιζέλος: “Επανήλθε” το πλοίο, συνεχίζεται η κατάσβεση – video

Σιγά σιγά επανέρχεται σε ορθή θέση το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, που νωρίτερα είχε πάρει νέα μεγάλη κλίση, σχεδόν επτά μοιρών προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωσή του.

Η κλίση προς τα δεξιά που πήρε το Ελευθέριος Βενιζέλος οφείλεται στη μετατόπιση υδάτων, καθώς συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε στο πλοίο αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης και ενώ ήταν εν πλω για τα Χανιά.

Σταδιακά όμως, η κατάσταση εξισορροπήθηκε και η εικόνα είναι διαφορετική πλέον.

Δείτε εικόνες από τον Πειραιά

Ο συναγερμός και η εκκένωση

Ο συναγερμός στο Ελευθέριος Βενιζέλος σήμανε λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (31.08.2018) όταν το πλοίο πήρε εκ νέου κλίση, αυτή τη φορά προς τα δεξιά (σ.σ. τις πρώτες μέρες της κατάσβεσης είχε γείρει προς τα αριστερά).

Click4more: Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις – Πότε θα καταβληθούν

Η κλίση στο Ελευθέριος Βενιζέλος προήλθε από μετακίνηση των υδάτων ξεφορτώματος κάποιων οχημάτων. Άμεσα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το πλοίο. Η πρώτη ανακοίνωση που ακούστηκε από τα μεγάφωνα καλούσε τον προϊστάμενο ηλεκτρολόγο να μεταβεί στο μηχανοστάσιο. Η δεύτερη καλούσε τους εργαζόμενους και τους πυροσβέστες να εκκενώσουν το πλοίο.

Ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η διαδικασία εκφόρτωσης αυτοκινήτων που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου εξαιτίας της φωτιάς.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Πειραιά, στις 29 Αυγούστου ξεφορτώθηκαν από το πλοίο έξι φορτηγά, πέντε επικαθήμενα, δύο ΙΧ, δύο λεωφορεία και δύο δίκυκλα. Στις 30 Αυγούστου ξεφορτώθηκαν δέκα επικαθήμενα, δέκα ΙΧ, ένα λεωφορείο και δώδεκα δίκυκλα.

Στο πλοίο εκδηλώθηκε φωτιά στο τρίτο γκαράζ ενώ κατευθυνόταν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 28 Αυγούστου, προς τα Χανιά, κοντά στη νησίδα του Αγ. Γεωργίου. Επέστρεψε άμεσα στο λιμάνι του Πειραιά, αποβιβάζοντας τους 875 επιβάτες και το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος. Σημειώνεται, ότι το πλοίο μετέφερε 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες

Οι εικόνες αυτοκινήτων και μηχανών που είναι κατάμαυρα από τους καπνούς της φωτιάς προκαλούν σοκ. Τα περισσότερα, εξωτερικά, δεν δείχνουν να έχουν υποστεί ζημιές. Αλλά αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί μετά από ελέγχους.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ένας ιδιοκτήτης μηχανής που το βράδυ της Τρίτης ταξίδευε με το Ελευθέριος Βενιζέλος, η διαδικασία είναι λίγο μπερδεμένη. Όπως τόνισε μιλώντας στο newsit.gr, χθες το βράδυ του τηλεφώνησαν και του είπαν πως σήμερα μετά τις 09:00 το πρωί μπορούσε να πάρει να πάρει τη μηχανή του.

«Είναι μαυρισμένη» είπε αλλά στάθηκε στο γεγονός πως μπορεί η ζημιά να μη φαίνεται. «Τα πλαστικά μέρη δεν ξέρω σε τί κατάσταση είναι. Δεν ξέρω πως θα διασφαλίσω ότι είναι λειτουργική και αν έχει κάποιο πρόβλημα, πως θα μας αποζημιώσουν», τόνισε. Αναφερόμενος στη διαδικασία των αποζημιώσεων, είπε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία έχει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες οχημάτων πως θα πρέπει να προσκομίσουν τα τιμολόγια για να πάρουν τα χρήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις