Ελλάδα

Έληξε η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έληξε, σήμερα (23/3), κατόπιν απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Σπουδαστών Δραματικών Σχολών, η κατάληψη στο κτίριο Τσίλλερ, με την εξέλιξη αυτή να αποτελεί έναυσμα για την άμεση επανεκκίνηση των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου και για την ομαλή επαναλειτουργία του διοικητικού και τεχνικού έργου στο κτήριο. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι ημέρες και ώρες επανέναρξης των παραστάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής, το κτήριο επιθεωρήθηκε από τους υπαλλήλους του θεάτρου και διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν προκληθεί φθορές.

«Παρόλο που η αναστολή της δραστηριότητάς του υπήρξε οδυνηρή, το Εθνικό Θέατρο αντιμετωπίζει με σεβασμό (όπως άλλωστε επανειλημμένως διατυπώθηκε με τις από 28.12.2022, 09.02.2023 και 24.02.2023 δημόσιες ανακοινώσεις του) τα δίκαια αιτήματα για τη διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και θα συνεχίσει να συμβάλλει προγραμματικά στην αναγκαία θεσμική διαβούλευση για τη νομοθετική κατοχύρωσή της» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Μόσχος και το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. Ταυτόχρονα, καλούν τους αρμόδιους φορείς σε εξέταση κάθε εύλογου αιτήματος που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες σπουδών, και να προβλέψει υποστηρικτικές παροχές προς τους σπουδαστές. Για τα θέματα αυτά, όπως σημειώνουν, θα συνεχιστεί ο διάλογος με το Σύλλογο Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, αναφέρουν πως «σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συντονιστικών οργάνων σπουδαστών που οδήγησαν στη λύση των καταλήψεων της Δραματικής Σχολής και του κτηρίου Τσίλλερ, η συνέχιση της κατάληψης στο κτήριο ΡΕΞ από πρόσωπα που δεν βρίσκονται σε οποιαδήποτε σχέση με το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση ή πρακτική αποτελεσματικότητα για τη διεκδίκηση αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας».

«Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι το ανοικτό Εθνικό Θέατρο είναι μονόδρομος ώστε να συνεχίσει να επιτελεί την πολιτιστική αποστολή του, αλλά και να συμβάλλει στην ευόδωση των αιτημάτων αυτών» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και καλούν όσους παραμένουν στο κτήριο ΡΕΞ να λύσουν άμεσα την κατάληψη και την Δευτέρα 27/3 08:00 να γίνει η παράδοση-παραλαβή του κτηρίου στους υπευθύνους του Εθνικού Θεάτρου. Σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρουν, η Διοίκηση του Θεάτρου θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της διοικητικής υποστήριξης του κτηρίου (με απόσυρση μεταξύ άλλων του προσωπικού ασφαλείας), και στην ανάληψη κάθε άλλης αναγκαίας νόμιμης ενέργειας για την επάνοδο του κτηρίου στη σκοπούμενη λειτουργία του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Ομαλά η επιστροφή των εκδρομέων, με λίγες καθυστερήσεις στην Αθηνών – Κορίνθου
Από τις 6 το πρωί σήμερα μέχρι τις 6 το απόγευμα έχουν επιστρέψει στην Αττική 62.385 οχήματα και συγκεκριμένα 33.937 από την Αθηνών - Κορίνθου και 28.448 από την Αθηνών - Λαμίας
Κίνηση
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 10 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν – Την Τρίτη στον Ευρωπαίο ανακριτή οι υπόλοιποι 7
Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα, ενώ σε έναν επιβλήθηκε και ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγύησης
Στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ