Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έλληνας αλπινιστής κόλλησε κορονοϊό στο Κατμαντού και τα 4.700 μέτρα υψόμετρο – Τι λέει ο ίδιος

Έλληνας αλπινιστής κόλλησε κορονοϊό στο Κατμαντού και τα 4.700 μέτρα υψόμετρο – Τι λέει ο ίδιος
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κατμαντού, Νεπάλ, 17 Μαίου 2021. Έχοντας κατακτήσει πέντε κορυφές πάνω από τα 8000 μέτρα, το Everest των 8.848 μέτρων, την Kangchenjunga των 8.586 μέτρων, το Manaslu με τα 8.163 μέτρα υψόμετρο, τη Lhotse των 8.516 μέτρων και στις 16 Απριλίου 2021 το Annapurna, που στέκεται στα 8.091 μέτρα, ο Αντώνης Συκάρης, ο πρώτος και μόνος Έλληνας αλπινιστής που έχει καταφέρει να στήσει την ελληνική σημαία πάνω σε τόσες «οχτάρες» κορυφές, «καθηλώθηκε» αναπάντεχα εξαιτίας της Covid-19 εκεί, στο «ρετιρέ» του πλανήτη.

«Χτυπήθηκα από τον κορονοϊό στο base camp του όρους Dhaulagiri (Νταουλαγκίρι, “Λευκό Βουνό” στα Νεπάλι). Συνέβη όταν βρισκόμασταν εκεί στα 4700 μέτρα υψόμετρο», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9 FM» ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης ενώ παραμένει μετά από επτά ημέρες ήπιας νόσησης σε καραντίνα, την λήξη της οποίας περιμένει με το προβλεπόμενο αρνητικό τεστ.

«O κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις» σε κανένα υψόμετρο

Διασπορά Covid-19 στα 4700 μέτρα υψόμετρο; Κι όμως, η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα και περιοχές. «Ήρθαν δύο, τρεις φορές ντόπιοι με ελικόπτερα για να μας αφήσουν προμήθειες… Φαίνεται πως αυτά τα άτομα του Νεπάλ είχαν έρθει σε επαφή με Ινδούς και καθώς και στην γειτονική Ινδία η πανδημία είναι σε έξαρση, κολλήσαμε στο base camp από τα συγκεκριμένα πληρώματα των ελικοπτέρων», περιγράφει ο κ.Συκάρης που δεν διστάζει να υπερθεματίσει για την αξία και τη σημασία του εμβολιασμού. «Δεν είχα εμβολιαστεί αν και μου προτάθηκε πριν φύγω στα μέσα Μαρτίου από την Ελλάδα. Επέλεξα για λόγους συνείδησης να το κάνω, όταν θα είναι κανονικά η σειρά μου», εξηγεί.

Περιγράφει πως αδυναμίες του κράτους των Iμαλαΐων στη διαχείριση της κρίσης είχαν σαν αποτέλεσμα να μην γίνουν τα τεστ όπως θα έπρεπε, ενώ «δεν έγινε όπως θα έπρεπε ούτε η απομόνωση της αποστολής», με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί «πως οι πάντες είχαμε κολλήσει Covid-19».

«O κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και οπουδήποτε βρει την …ευκαιρία, χτυπάει. Μακάρι να είχε φτάσει η σειρά και στη δική μου ηλικιακή ομάδα και να είχα εμβολιαστεί. Θα είχα γλυτώσει όλη αυτή την τεράστια ταλαιπωρία», τονίζει απομονωμένος στην Κατμαντού ο Έλληνας αλπινιστής, που επισημαίνει την σημασία της χρήσης μάσκας και της αποφυγής των κοντινών επαφών από όλους.

Εμπρός για την 6η κορυφή πάνω από τα 8.000μ

Ο Αντώνης Συκάρης ανακοινώνει όμως και την επόμενη, άμεση, μεγάλη του προσπάθεια. «Εδώ στο Νεπάλ βρισκόμαστε σε απόλυτο lockdown. Δεν κυκλοφορεί απολύτως τίποτα. Μόνο τα σούπερ μάρκετ ανοίγουν για δύο ώρες το πρωί ενώ έχουν απαγορευτεί όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό. Η Covid έχει τελειώσει, είμαι πάρα πολύ καλά και έτσι έχω πάρει μια απόφαση.

Στις αμέσως επόμενες 10 ημέρες, μέχρι το τέλος του μήνα, το πολύ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου -τις ημέρες που υπολείπονται ουσιαστικά μέχρι να επιστρέψω στην Ελλάδα- ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να κατακτήσω την 6η κορυφή πάνω από τα 8.000 μέτρα, το Makalu στα 8.485 μέτρα. Αυτή η κορυφή βρίσκεται στα Mahalangur των Ιμαλαίων, και στο παρελθόν είχα φτάσει μέχρι τα 7.700 μέτρα. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά η αισιοδοξία και η πίστη μου είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Νιώθω δυνατός, χρειάζομαι και… λίγη τύχη για να μπορέσω να τα καταφέρω», εξηγεί ο ρέκορντμαν ορειβάτης.

Ο Αντώνης Συκάρης αποφάσισε λοιπόν να μετατρέψει «τη δυσκολία σε ευκαιρία» και έτσι το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή του θρυλικού Makalu, μια «από τις πιο δύσκολες 8αρες κορυφές», ώστε να τοποθετήσει και εκεί την ελληνική σημαία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις