Σάββατο, 13 Απρ.
19oC Αθήνα

Έλληνες στρατιωτικοί: Ανησυχία των δικηγόρων για δίκαιη δίκη

Έλληνες στρατιωτικοί

Οι Έλληνες στρατιωτικοί συνεχίζουν να κρατούνται χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην Τουρκία και στην Ελλάδα η αγωνία μένει στο κατακόρυφο, ειδικά για τους γονείς τους οι οποίοι βλέπουν ότι τα παιδιά τους θα κρατηθούν όμηροι για τουλάχιστον έναν μήνα.

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να συνταχθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Οι γονείς τους ενημερώθηκαν ότι το επισκεπτήριο άλλαξε, δεν θα γίνει σήμερα, αλλά την ερχόμενη Παρασκευή και η ανησυχία εντείνεται καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση του καθεστώτος…

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας επισημαίνει ότι οι δυο στρατιωτικοί θα πρέπει να τύχουν δίκαιης δίκης, καθώς σε μια Τουρκία που έχει καταδικαστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος παρέμβασης από το καθεστώς.

Η ανακοίνωση της Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τους Έλληνες στρατιωτικούς που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές, πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση.

Ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων και η δημιουργία συνθηκών για μια δίκαιη δίκη είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με συχνές τις καταδίκες από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ήδη, οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το δικηγορικό σώμα, με αγώνες , διαχρονικά, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης, βρίσκεται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης , δεδομένου ότι η σύλληψη των στρατιωτικών έγινε, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Επιπλέον, έχει ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης από το οποίο έχει ζητήσει παρέμβαση για την τήρηση των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο, καθώς και αποστολή παρατηρητών στη σχετική δικαστική διαδικασία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις