Σάββατο, 27 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Μέθοδοι προστασίας από τον καύσωνα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Μέθοδοι προστασίας από τον καύσωνα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
EUROKINISSI

Στους 43 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει η θερμοκρασία τις επόμενες μέρες με φορείς να ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προστασίας προς τους πολίτες για τον καύσωνα.

Στην Ελλάδα ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες γενικά είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο αναφέρονται δεκάδες περιστατικά νοσηλειών λόγω θερμοπληξίας φανερώνει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, δόθηκαν οδηγίες πρόληψης για προστασία από την έντονη ζέστη. Επίσης γίνεται ενημέρωση για τους λόγους που οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ επικίνδυνες.

Σημειώνεται ότι σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πρόκειται να παραμείνουν κλειστά τις ημέρες που ο υδράργυρος θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. 

Τι είναι ο καύσωνας;

Ο καύσωνας είναι η περίοδος του καλοκαιριού που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο. Η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων υγρασίας καθιστά τις υψηλές θερμοκρασίες πιο επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.

Ποια νοσήματα προκαλούνται από την έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες στον καύσωνα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα προκαλούν δύο κυρίως παθήσεις: την ηλίαση (θερμική εξάντληση) και την θερμοπληξία.

Ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά πρέπει να διατηρεί στο εσωτερικό του μια σταθερή θερμοκρασία. Σε περιπτώσεις που αυτή αυξάνεται προσπαθεί να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας κυρίως με τον ιδρώτα. Όταν όμως στο περιβάλλον υπάρχει υπερβολική ζέστη αυτός ο μηχανισμός δεν επαρκεί για τη μείωση τη θερμοκρασίας του οργανισμού μας. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματός μας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις