Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ελληνικός Χρυσός: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης – Πλούσια ατζέντα κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων

Ελληνικός Χρυσός: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης – Πλούσια ατζέντα κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων

Πρωτοπόρο πρόγραμμα με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη υλοποιεί στη χώρα μας η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, επιδεικνύοντας με τις επενδύσεις της, ότι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η κοινωνία βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής της.  

Η Ελληνικός Χρυσός, από το 2004, λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ασκώντας μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο και την κοινωνία. 

Οι επενδύσεις της εταιρείας για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργία των μεταλλείων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η συνεισφορά της εταιρείας στην απασχόληση, καθώς το εργατικό δυναμικό της σήμερα ξεπερνά τους 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020 η εταιρεία διέθεσε το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο

Παράλληλα, το 2021, η εταιρεία υλοποίησε 1,3 εκατ. ευρώ κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση ενός ακόμα τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, από την μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει από την αρχή της δραστηριοποίησής της και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Από την έναρξη υλοποίησης του έργου έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.  

Για το σκοπό αυτό, η Ελληνικός Χρυσός έχει δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, με πλούσια βιοποικιλότητα, όπου καλλιεργούνται 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών ειδών, τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής της, η εταιρεία εφαρμόζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, που παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο και άλλες παραμέτρους σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

Με επίκεντρο την προστασία του φυσικού κάλλους της Χαλκιδικής και του περιβάλλοντος συνολικά, το 2021, συνεργάστηκε για μια ακόμα χρονιά με την Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 

Παράλληλα, στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας

Η ατζέντα δράσεων που σχετίζονται με την κοινωνική υπευθυνότητα, είναι πλούσια και στοχευμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχρονική στήριξη της τοπικής κοινωνίας. 

Η εταιρεία έχει δαπανήσει έως σήμερα περί τα 25 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα έργα που σχετίζονται με την πράσινη πολιτική της αποτελεί η απομάκρυνση 3 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από προγενέστερη της Ελληνικός Χρυσός μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Ο άνθρωπος, η υγεία, η ασφάλεια και η μόρφωση βρίσκονται στο επίκεντρο, γι’ αυτό στις ενέργειες που υλοποίησε η Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, αξίας 50.000 ευρώ, ηανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής, η εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και η Υλοποίηση για 4η χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον. Επιπρόσθετα, η εταιρεία προχώρησε στην αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας (αξίας άνω των 300.000 ευρώ) που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020. 

Άμεσοι Στόχοι με πράσινο και κοινωνικό αποτύπωμα

Η δράση και οι επενδύσεις της εταιρείας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προγραμματίζοντας 1,9 δισ. ευρώ, επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, ενώ περί τα 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο, από φόρους εισοδήματος, κοινωνικές εισφορές και μεταλλευτικά δικαιώματα.  

Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία 3.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Η Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας δεσμεύεται απέναντι στην κοινωνία, ότι θα διατηρήσει την ίδια πολιτική αειφορίας, διατηρώντας τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον στον πυρήνα της στρατηγικής της.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός είναι διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις