Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

«Ελπίζω να βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

«Ελπίζω να βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Στις 31 Μαρτίου το National Geographic θα παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ όπου θα πρωταγωνιστεί μια σπουδαία Ελληνίδα αρχαιολόγος, η Καλλιόπη Λιμναίου Παπακώστα. Ο τίτλος του άρθρου στο site του National Geographic είναι «Νέα στοιχεία για τον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Όπως αναφέρει για το θέμα των ανασκαφών για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιλώντας στα ΝΕΑ, «η πρόταση από έναν οργανισμό όπως το National Geographic ήταν μια δικαίωση για την δουλειά μου. Δεν περίμενα όμως έναν τέτοιο τίτλο ο οποίος δεν προκύπτει από το περιεχόμενο». Όμως, εξηγεί ότι το National Geographic, έχει αποκλειστικό δικαίωμα επιλογής του τίτλου κι δεν έχει η ίδια την δυνατότητα επέμβασης. Ο τίτλος στον οποίο αναφέρεται είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ και είναι: «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Όμως, η κα Παπακώστα διαφωνεί αλλά τα χέρια της είναι δεμένα.

Η Ελληνίδα αρχαιολόγος δεν είναι τυχαία. Είναι στην Αλεξάνδρεια 22 χρόνια και κάνει ανασκαφές τα τελευταία 14 χρόνια στους Κήπους του Σαλαλάτ στην Αλεξάνδρεια. Πιστεύει ακράδαντα ότι θα βρει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλωστε, η ίδια ήταν που ανακάλυψε σε στιγμές μεγάλης απογοήτευσης το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου της Ελληνιστικής περιόδου, που είναι και το σημαντικότερο εύρημα των τελευταίων 100 χρόνων.

Η κα Παπακώστα που διευθύνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού και είναι πεπεισμένη ότι βρίσκεται στο λεγόμενο Βασιλικό Τετράγωνο στην καρδιά της ελληνιστικής πόλης.

Κάνοντας χρήση όλων των σύγχρονων τεχνικών η Ελληνίδα αρχαιολόγος δηλώνει ότι πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Φυσικά δεν είναι εύκολο να βρεθεί λέει στο ντοκιμαντέρ του National Geographic, αλλά είμαι στην καρδιά της Αλεξάνδρειας στο Βασιλικό Τετράγωνο και όλες οι πιθανότητες είναι με το μέρος μου».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις