Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

ΕΛΤΑ: Απατεώνες λένε ότι εργάζονται στα ταχυδρομεία και πουλάνε ξεχασμένα δέματα με 2 ευρώ μέσω Facebook

ΕΛΤΑ: Απατεώνες λένε ότι εργάζονται στα ταχυδρομεία και πουλάνε ξεχασμένα δέματα με 2 ευρώ μέσω Facebook

Απατεώνες υποδύονται ότι είναι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ και μέσω σελίδας που έχουν φτιάξει στο Facebook, ισχυρίζονται ότι πουλάνε δέματα που έχουν ξεχαστεί και έχουν μείνει παρατημένα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία έναντι 2 ευρώ.

Σύμφωνα με το Thesstoday.gr μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει τους τελευταίους μήνες μια νέα απάτη μέσω Facebook με υποτιθέμενα «ξεχασμένα δέματα» γεμάτα με τάμπλετ, μηχανές καφέ, τσάντες και πιστολάκια, που δήθεν πωλεί το ΕΛΤΑ έναντι 2 ευρώ σε όποιον τυχερό προλάβει να δώσει τα στοιχεία της κάρτας του!

Η σελίδα στο Facebook που έχουν φτιάξει οι απατεώνες έχει οικειοποιηθεί το όνομα των ΕΛΤΑ, χωρίς φυσικά να έχει καμία σχέση με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή να παραπέμπει σε κανένα επίσημο σάιτ.

Οι επιτήδειοι που κρύβονται πίσω από τον λογαριασμό στο Facebook ψαρεύουν ανυποψίαστους πολίτες με δέλεαρ τα… «χιλιάδες ξεχ⁠ασμ⁠ένα⁠ δέ⁠ματ⁠α που π⁠αρα⁠μέν⁠ουν⁠ χω⁠ρίς⁠ ιδ⁠ιοκ⁠τήτ⁠η σ⁠τα ⁠ταχ⁠υδρ⁠ομε⁠ία».

Μάλιστα, για να γίνει πιο πιστευτή η απάτη, γράφουν στις αναρτήσεις στις σελίδες τους στο Facebook ότι «σύ⁠μφω⁠να ⁠με ⁠του⁠ς ι⁠σχύ⁠οντ⁠ες ⁠καν⁠ονι⁠σμο⁠ύς,⁠ η ⁠ετα⁠ιρε⁠ία ⁠ΕΛ⁠ΤΑ ⁠Hel⁠len⁠ic ⁠Pos⁠t ⁠πρέ⁠πει⁠ να⁠ απ⁠ορρ⁠ίπτ⁠ει ⁠τα ⁠ανε⁠ίσπ⁠ρακ⁠τα ⁠δέμ⁠ατα⁠ μι⁠α φ⁠ορά⁠ το⁠ χρ⁠όνο⁠. Ω⁠στό⁠σο,⁠ πρ⁠οσφ⁠έρε⁠ι τ⁠η δ⁠υνα⁠τότ⁠ητα⁠ να⁠ λά⁠βετ⁠ε τ⁠υχα⁠ία ⁠δέμ⁠ατα⁠ μό⁠νο ⁠με ⁠2,0⁠0 ευρώ⁠. Μ⁠έσα⁠ σε⁠ αυ⁠τά ⁠τα ⁠δέμ⁠ατα⁠, μ⁠πορ⁠είτ⁠ε ν⁠α α⁠νακ⁠αλύ⁠ψετ⁠ε ε⁠κπλ⁠ηκτ⁠ικά⁠ αν⁠τικ⁠είμ⁠ενα⁠, α⁠πό ⁠τάμ⁠πλε⁠τ κ⁠αι ⁠μηχ⁠ανέ⁠ς κ⁠αφέ⁠ μέ⁠χρι⁠ βι⁠βλί⁠α κ⁠αι ⁠τσά⁠ντε⁠ς».

Οι απατεώνες ανεβάζουν μάλιστα και φωτογραφίες με δέματα γεμάτα με υψηλής αξίας αντικείμενα, ενώ κάτω από την κάθε φωτογραφία, υπάρχουν πανομοιότυπα σχόλια από αληθοφανή αλλά φυσικά ψεύτικα προφίλ που ευχαριστούν την εταιρία για την «πραγματική ευκαιρία».

Οι απατεώνες ζητάνε σε όποιον επικοινωνήσει μαζί τους τον τραπεζικό λογαριασμό και τους κωδικούς του για να γίνει η πώληση και φυσικά όποιος αφελείς τα δώσει αυτά, χάνει τα λεφτά του.

Βιομηχανία απάτης παγκόσμιου επιπέδου

Η συγκεκριμένη σελίδα δημιουργήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο όπως εξήγησε στο Τhesstoday.gr ο διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας των ΕΛΤΑ Λάζαρος Λαζαρίδης πρόκειται για μόνο μια από τις πολλές, που έχουν βάλει στόχο ανυποψίαστους πολίτες το τελευταίο εξάμηνο. Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για μια βιομηχανία παγκοσμίου επιπέδου, που υπάρχει εδώ και χρόνια.

«Είναι κάτι το οποίο γίνεται παγκοσμίως, απλά από χώρα σε χώρα αλλάζει η ετικέτα. Στο εξωτερικό υπάρχουν ανάλογες άπατες με πρόσχημα την εταιρία Amazon, ενώ στην Ελλάδα για τα ΕΛΤΑ», επεξηγεί.

Τα πρώτα κρούσματα με τέτοιες απάτες το 2023

Ο ίδιος, σημειώνει ότι στην Ελλάδα, η απάτη με το «ξεχασμένο δέμα» πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2023, με την εταιρία να έχει κινηθεί νομικά. «Έχουμε κάνει όλες τις νομικές ενέργειες, έχουμε απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία, γιατί μόλις κλείσει ένα site, ανοίγουν άλλα δέκα», επεξηγεί.

«Βροχή» τηλεφωνημάτων στα ΕΛΤΑ

Καθημερινά το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών των Ελληνικών Ταχυδρομείων δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που θέλουν να εξακριβώσουν εάν η ιστορία με τα χαμένα δέματα πρόκειται για απάτη, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη. «Δεχόμαστε γύρω στα 20-50 τηλεφωνήματα την ημέρα για αυτό το θέμα. Χαιρόμαστε γι’αυτούς που ρωτάνε, γιατί δε θα πέσουν θύματα, αλλά λυπόμαστε γι’αυτούς που δεν παίρνουν τηλέφωνο και το έχουν πιστέψει».

Ο κ. Λαζαρίδης τονίζει πως «εφιστούμε την προσοχή στο καταναλωτικό κοινό. Το ΕΛΤΑ ποτέ δε θα ζητούσε σε κάποιον να παραλάβει ένα δέμα που δεν παρήγγειλε ή να αγοράσει ένα δέμα και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν βάζουν τα στοιχεία της κάρτας τους».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις