Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Εμβολιασμοί: Σεπτέμβρης προνομίων για τους εμβολιασμένους – Ξεκινά η συζήτηση για τα «προνόμια»

Εμβολιασμοί: Σεπτέμβρης προνομίων για τους εμβολιασμένους – Ξεκινά η συζήτηση για τα «προνόμια»

Το εμβόλιο της AstraZeneca και ο επικοινωνιακός χειρισμός που έχει γίνει αποτελεί τον Νο1 «πονοκέφαλο» σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς. Καθώς όμως το πρόγραμμα «Ελευθερία» ξεκινά και σε αυτό «μπαίνουν» πλέον όλοι οι ενήλικοι, δίνει… πάσα για να ξεκινήσει και η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000 πολίτες. Ενώ, από σήμερα Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από σήμερα (16.06.2021) έχει πρόσβαση στα εμβόλια όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας, κάτι που έθεσε ως προϋπόθεση η κυβέρνηση για να ξεκινήσει επίσημα τη συζήτηση για την παροχή διευκολύνσεων στους πλήρως εμβολιασμένους.

Κάτι που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για όσους ακόμη διστάζουν.

Κατατίθενται οι προτάσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η Επιτροπή Βιοηθικής καταθέτει τις επόμενες ημέρες το πόρισμα της και αμέσως ξεκινά η επεξεργασία του σχεδίου των διευκολύνσεων, που ξεκινούν από την 1η Ιουλίου (δικαίωμα να πετάξουν τη μάσκα οι πλήρως εμβολιασμένοι), με ορίζοντα το φθινόπωρο.

Μεταξύ των διευκολύνσεων που εξετάζονται να εφαρμοστούν, το νωρίτερο από τα μέσα Σεπτέμβρη, για τους πλήρως εμβολιασμένους, είναι με την επίδειξη του Πράσινου Πιστοποιητικού να έχουν ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις), κατά τα πρότυπα του Γαλλικού μοντέλου.

Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι.

Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α..

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις