Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Εμβόλιο AstraZeneca: Προβληματισμός για το «πάγωμα» και γκρίνια για τους χειρισμούς

Εμβόλιο AstraZeneca: Προβληματισμός για το «πάγωμα» και γκρίνια για τους χειρισμούς

Η σύσταση για εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών – ενώ το εμβόλιο ήταν διαθέσιμο για όλους άνω των 30 ετών – προκάλεσε έντονη ανησυχία στους πολίτες.

Η νέα σύγχυση που δημιουργήθηκε γύρω από το AstraZeneca, και τις όποιες τυχόν παρενέργειες προκαλεί, σήμανε καμπανάκι κινδύνου στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και ήδη, σημειώνονται μαζικές ακυρώσεις για τη 2η δόση με το επίμαχο εμβόλιο.

Σε μια στιγμή που είναι κομβικής σημασίας η μαζική συμμετοχή στους εμβολιασμούς – προκειμένου ως το φθινόπωρο να έχει χτιστεί ένα υψηλό «τείχος» ανοσίας – κάθε χειρισμός που επιτείνει την ανησυχία σε όσους είναι ακόμη δύσπιστοι με το εμβόλιο, υπονομεύει τελικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

«Γκρίνιες» για τους χειρισμούς

«Τροφοδοτείται το αντιεμβολιαστικό κίνημα», «το αλαλούμ με το AstraZaneca πρέπει να τελειώνει, τουλάχιστον 3 μήνες τώρα δημιουργούμε σύγχυση στους πολίτες», ήταν μερικές από τις «γκρίνιες» που ακούγονται και στο “γαλάζιο” στρατόπεδο, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές αυτών που βάζουν στο στόχαστρο την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να δώσει «πειστικές εξηγήσεις» με «τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα» προς τους πολίτες…

Τι απαντά η Επιτροπή Εμβολιασμών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κληθείσα να δικαιολογήσει την απόφαση για χορήγηση του επίμαχου εμβολίου μόνο στους άνω των 60 ετών, εξήγησε ότι όταν κατέβηκαν τα ηλιακά όρια, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

«Τώρα που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς σταθερά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης… » εξήγησε η κα Θεοδωρίδου.

Εξετάζεται αλλαγή πλεύσης για τη 2η δόση;

Αποτέλεσμα της σύγχυσης γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ότι πολλοί πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με το AstraZeneca, ζητούν να έχουν την επιλογή η δεύτερη δόση να γίνει με εμβόλιο mRNA. Επιλογή, που μέχρι στιγμής, την έχουν κάποιες μόνες ειδικές κατηγορίες πολιτών (άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία θα υπάρξει σχετική σύσταση από τον θεράποντα ιατρό).

Επί του παρόντος η Επιτροπή Εμβολιασμών διατηρεί τη σύσταση η δεύτερη δόση να γίνει ξανά με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς εκτιμά ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση, «μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων».

Ωστόσο, οι μαζικές ακυρώσεις μπορεί να αλλάξουν τον σχεδιασμό της Επιτροπής και σύντομα να δοθεί ανεξαιρέτως για όλους η δυνατότητα να κάνουν τη 2η δόση με εμβόλιο άλλης εταιρείας;

Κάποιοι δεν το θεωρούν απίθανο, συστήνουν ωστόσο υπομονή και παραπέμπουν στους Επιστήμονες να σταθμίσουν τα δεδομένα και να πάρουν τις όποιες αποφάσεις…

Ανησυχία για το ποσοστό των «δύσπιστων» πολιτών

Υπό τον φόβο ενός 4ου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο – με μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ανυπολόγιστες ζημιές για την οικονομία – η κυβέρνηση επιδιώκει να μην υπάρξουν ξανά χειρισμοί που θα «θολώσουν» το μήνυμα για την ασφάλεια των εμβολίων.

Ήδη το ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο είναι σημαντικά μεγαλύτερο, από τους αρχικούς υπολογισμούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις