Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Εμβόλιο: Έφτασε και ξεκινάμε! Όλο το σχέδιο για να νικηθεί ο εφιάλτης του κορονοϊού

εμβόλιο

Βήμα – βήμα πώς θα κάνουμε το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό. Ξεκινά από αύριο η «Επιχείρηση Ελευθερία» με την ελπίδα όλων οι εμβολιασμοί να είναι η λύση για το τέλος του εφιάλτη. Πώς θα κλείνετε ραντεβού και ποιοι θα το κάνουν πρώτοι.

Λίγες ώρες πια έχουν απομείνει μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Ελευθερία» όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό.

Το εμβόλιο θα ξεκινήσει να χορηγείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την τεράστια υγειονομική επιχείρηση που έχει στηθεί -τη μεγαλύτερη στην Ιστορία της χώρας μας- να ξεκινά να εφαρμόζεται μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς τα πρώτα εμβόλια ήρθαν ήδη στη χώρα μας ανήμερα τα Χριστούγεννα και αναμένονται πια οι πρώτοι εμβολιασμοί.

click4more: ECDC: Πράσινη η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας των τεστ για τον κορονοϊό

Όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και μέρες το newsit.gr, τις πρώτες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας θα λάβουν υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες ενώ σε μια κίνηση συμβολισμού θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, – πλην του Κυριάκου Βελόπουλου- και ακόμη 43 αξιωματούχοι.

Δείτε τις εικόνες από την… άφιξη των πρώτων εμβολίων στην χώρα μας

Σχέδιο – μαμούθ για το εμβόλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μεταφορά και παραλαβή των εμβολίων η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τους αρμόδιους φορείς έχει εκπονήσει σχέδιο. Τα ειδικά ψυγεία, σε μυστικές τοποθεσίες, είναι ήδη έτοιμα να υποδεχθούν τις πρώτες 9.750 δόσεις.

εμβόλιο

Η Κομισιόν από το πρωί της Πέμπτης, 24 Δεκεμβρίου, έχει ανακοινώσει πως έχει πακετάρει τα εμβόλια και έχει ξεκινήσει την αποστολή τους στα κράτη – μέλη, με την Ελλάδα να έχει ετοιμάσει το σχέδιο δράσης για τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ιστορία. Μέσω του ειδικού αυτού σχεδίου, τα εμβόλια θα φτάσουν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία θα γίνεται η χορήγηση των δόσεων στους πολίτες.

Η μεταφορά των εμβολίων

Οι Αρχές έχουν προετοιμαστεί προκειμένου η μεταφορά των εμβολίων να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και να μην υπάρξουν προβλήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με το OPEN, έχει στηθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση και άπαντες κινούνται σε ρυθμούς προετοιμασίες προκειμένου να μην πάει τίποτα στραβά.

Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την παρουσία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., πάνοπλων αστυνομικών της ΕΚΑΜ και ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η νταλίκα που θα μεταφέρει τα εμβόλια.

click4more: Κορονοϊός: «Πονοκέφαλος» η Δυτική Αττική – Πώς κατανέμονται τα 216 κρούσματα στον νομό

 

Μάλιστα, έχει γίνει ήδη προσομοίωση της διαδρομής, η οποία έχει χρονομετρηθεί με στόχο να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο. Δεν αποκλείεται να κλείσουν ακόμα και δρόμοι κατά τη μεταφορά των εμβολίων. Συγκεκριμένα πρόσωπα στο κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθούν όλη τη διαδικασία και θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το όχημα με τα εμβόλια.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» για το εμβόλιο στην Ελλάδα

Στο σχέδιο «Ελευθερία» που δόθηκε στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, πώς θα γίνεται η μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων, πόσα εμβόλια και από ποιες εταιρείες περιμένει η Ελλάδα καθώς και πώς θα κλείνονται τα ραντεβού.

εμβόλιο

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα περιμένει 4,7 εκατ. δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατ. δόσεις από την Astrazeneca, 4,7 εκατ. ευρώ από την Johnson & Johnson, 4,7 εκατ. από την Sanofi, 1,8 εκατ. δόσεις από τη Moderna και 5,3 εκατ. δόσεις από την Curevac.

Πιο αναλυτικά

  • Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
  • Moderna 1,8
  • AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
  • Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
  • Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
  • Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Προτεραιότητες…

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν

  • Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

εμβόλιο εμβόλιο

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

click4more: Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα νέα κρούσματα του 24ώρου

 

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Ακολούθως, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επιπρόσθετα, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.

Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Φωτογραφίες: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις