Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι αποφάσεις για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αξίζει να σημειωθεί, πως από τις 14 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης της επαναληπτικής δόσης σε ανοσοκατασταλμένους.

Πλέον, όπως όλα δείχνουν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού για όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και ο επαναληπτικός εμβολιασμός για όσους ζουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ οι αμέσως επόμενοι θα είναι οι υγειονομικοί.

Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο θέμα έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όσους δεν ανέπτυξαν αρκετά αντισώματα από τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου. Τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσοι υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Παράλληλα, επαναληπτική δόση θα πρέπει να χορηγηθεί σε όλους τους ανοσοκατασταλμένους οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Την ίδια ώρα, όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών θα πρέπει και αυτοί να κάνουν τρίτη δόση. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις