Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού στα παιδιά 5 έως 11 ετών: Στις 15 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί – Πού θα γίνονται

κορονοϊός παιδιά
Φωτογραφία αρχείου

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε παιδιά 5 έως 11 ετών την επόμενη εβδομάδα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας (06.12.2021), η παραλαβή των πρώτων εμβολίων της Pfizer για τα παιδιά θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου ώστε να μπορούν οι γονείς των παιδιών να κλείσουν το ραντεβού. 

Αρχικά, θα υπάρχουν σημεία εμβολιασμού σε 75 περιοχές της Ελλάδας, τα οποία στην πορεία θα αυξηθούν. Στην Αττική, τα παιδιά θα εμβολιάζονται στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το Ασκληπιείο Βούλας, το Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραία και το Κέντρο Υγείας Περιστερίου. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA, και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά

Η μελέτη που σχεδιάστηκε, προκειμένου να προσδιοριστεί η ιδανική δόση και εκτενώς η ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά, έγινε σε τρεις φάσεις.

Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg.

Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo. Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης. Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%).

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις