Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση και παιδιά φέρνουν νέα δεδομένα – Οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Εμβόλιο κορονοϊού: Τρίτη δόση και παιδιά φέρνουν νέα δεδομένα – Οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Φωτογραφία αρχείου

Η επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού από τους έξι στους τέσσερις μήνες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εμβολιασμών σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. 

Η επίσπευση της τρίτης δόσης θα φέρει φυσικά αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρακτικά, όπως έγινε με τους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό τους, αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, αντίστοιχη αναπροσαρμογή θα γίνει και για τους πολίτες από 18-59 ετών. Δηλαδή, δε θα λήγει το πιστοποιητικό τους στους τέσσερις μήνες, αλλά δε θα ισχύει και επ’ αόριστον. Σχετική συζήτηση θα γίνει και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Δεκεμβρίου και λογικά με τον ερχομό του νέου έτους το ζήτημα θα έχει διευκρινιστεί.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, μπορεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να μην είναι αυτή τη στιγμή στα πλάνα της κυβέρνησης, ωστόσο υπάρχει ως Plan B. Στην περίπτωση που αποφασιστεί, η επέκταση θα αφορά ηλικιακές κατηγορίες και όχι κλάδους. 

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης (02.12.2021), η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα. 

Ο εμβολιασμός θα αρχίσει μόλις έρθουν στην Ελλάδα οι παρτίδες των εμβολίων, κάτι που αναμένεται να συμβεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο EMA, και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του

Η μελέτη που σχεδιάστηκε, προκειμένου να προσδιοριστεί η ιδανική δόση και εκτενώς η ασφάλεια του εμβολίου στα παιδιά, έγινε σε τρεις φάσεις. 

Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg.

Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo. Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης. Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%).

Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις