Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Εμβόλιο: Στην Ελλάδα άλλες 83.850 δόσεις

Ιταλία

Η Pfizer παραδίδει σήμερα στην Ελλάδα τη νέα παρτίδα των 83.850 εμβολίων. Ποια η σκέψη της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο νέων μέτρων αλλά και για τα σχολεία. Παραμένει υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Άλλο ένα βήμα για την επιχείρηση «Ελευθερία» και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού πραγματοποιείται σήμερα, καθώς στην Ελλάδα φτάνουν το πρωί 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Επίσης, ο εμβολιασμός επεκτείνεται σε τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας (Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη). Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στόχος παραμένει να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού προς τα τέλη Ιανουαρίου (σ.σ.: μετά τις 20/1).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κάθε εβδομάδα θα γίνονται παραδόσεις του εμβολίου και έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί περίπου 420.000 δόσεις και έως το τέλος Μαρτίου συνολικά 1.255.800 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Σ’ αυτόν τον αριθμό θα προστεθούν οι δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι παραδόσεις των οποίων θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ προς το τέλος του μήνα θ’ ακολουθήσουν οι παραλαβές των δόσεων της AstraZeneca. Επίσης, εντός του Φεβρουαρίου θα παραδοθούν οι δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και άρα εκτιμάται ότι θα υπάρξει επάρκεια.

Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα την Πρωτοχρονιά

Από την κυβέρνηση τονίζεται πάντως ότι δεν αρκεί μόνο η «αντεπίθεση» μέσω του εμβολιασμού, αλλά και η «άμυνα» με την τήρηση των μέτρων. Όπως έγραψε από χθες το newsit.gr, υπάρχει κατά βάση ικανοποίηση για την τήρηση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων κι έτσι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ή αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Η απόφαση, ωστόσο, για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Ιανουαρίου κι αν θα υπάρξει ή όχι παράταση του lockdown θα ληφθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα υπάρξει και ασφαλής εκτίμηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για το αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων.

click4more: Κορονοϊός: Περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο – Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς (video)

Προσώρας πάντως καταγράφεται μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας (Rt) σχεδόν στα επίπεδα της μονάδας, ενώ στο δείκτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDDC) η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο πράσινο, εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιοχές ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μολαταύτα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός και να καταγράφει πτώση με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ και ο περιορισμένος αριθμός τεστ λόγω των εορτών ανεβάζει το δείκτη θετικότητας παρά τα μειωμένα κρούσματα.

Στις 8 Ιανουαρίου τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία – επίσης όπως έγραψε το newsit.gr – στόχος παραμένει το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 8 Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις θα είναι άμεσες και συγκεκριμένα θα ληφθούν αύριο ή μεθαύριο, ύστερα από τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την επιτροπή των ειδικών και τη σχετική εισήγησή τους.

Οι εμφανίσεις, ωστόσο, των ειδικών στα Μέσα Ενημέρωσης και οι αντικρουόμενες δηλώσεις τους δείχνουν ότι η τελική εισήγηση της επιτροπής ενδέχεται να μην είναι ομόφωνη.

«Καρφιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των εμβολιασμών πυροδοτεί αντιδράσεις ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της ΝΔ υπενθύμιζαν τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 2 Νοεμβρίου πως η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούν «να πουλήσουν ελπίδα, λέγοντας πως έχουν εξασφαλίσει και μάλιστα δωρεάν ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». Τα ίδια στελέχη διερωτώνται έτσι ειρωνικά εάν ο κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε χθες με το ίδιο εμβόλιο που… δεν έχει ανακαλυφθεί.

Εξέφραζαν δε την απορία τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην εμβολιαστεί μπροστά στις κάμερες, εκτιμώντας πως η επιλογή του αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως επιχειρεί να καλύψει την αμηχανία του και να καταφύγει επικίνδυνες ασκήσεις ισορροπίας, επιλέγοντας να μην δυσαρεστήσει τους αμφισβητίες ή ακόμη και τους αρνητές του εμβολίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις