Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ένας αρχιαπατεώνας και ένα ζευγάρι καθηγητών πίσω από τις πωλήσεις ακινήτων «φαντάσματα»

Ένας αρχιαπατεώνας και ένα ζευγάρι καθηγητών πίσω από τις πωλήσεις ακινήτων «φαντάσματα»

Στα χέρια των ανδρών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπεσαν τρία μέλη εγκληματική ομάδας που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος ιδιοκτήτων και υποψήφιων αγοραστών ακινήτων.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στο κέντρο της Αθήνας δύο άνδρες και μια γυναίκα. Ο αρχηγός της σπείρας ένας γνώριμος των διωκτικών αρχών καθώς έχει απασχολήσει πολλές φορές για απάτες. Συνεργάτες του τώρα ένα ζευγάρι. Και οι δύο τους καθηγητές. Ο άνδρας δίδασκε φυσική ενώ η σύντροφος του ήταν φιλόλογος.

Πώς όμως δρούσε και κύκλωμα και πως τελικά εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής; Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι αστυνομικοί τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζε ακίνητα σε περιοχές των νοτίων Προαστίων. Επισκέπτονταν τα υποθηκοφυλακεία και από εκεί αντλούσαν τα πραγματικά στοιχεία των ιδιοκτήτων. Έτσι δημιουργούσαν πλαστές ταυτότητες, αλλά εισέρχονταν και στο taxisnet, αφού πρώτα άλλαζαν τους κωδικούς και εκτύπωναν τα Ε9 και τα υπόλοιπα έγγραφα που χρειάζονται για την αγοροπωλησία.

Ένα από τα υποψήφια θύματα τους παραλίγο να ήταν κι ένα γνωστός επιχειρηματίας από την Βόρεια Ελλάδα. Καθώς οι αετονύχηδες προσπάθησαν να το εξαπατήσουν πουλώντας του ένα ακίνητο στη περιοχή του γκολφ της Γλυφάδας έναντι 450.000 ευρώ ενώ η πραγματική του αξία ξεπερνά το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα είχαν επικαλεστεί στον υποψήφιο αγοραστή ότι ο ιδιοκτήτης το «σκότωνε» καθώς είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι δράστες φυσικά δεν έπαιρναν ποτέ όλα τα χρηματικά ποσά που ζητούσαν, καθώς οι διαδικασίες των αγοροπωλησιών έφταναν μέχρι τα προσύμφωνα, καθώς σε περίπτωση που προχωρούσαν παραπέρα θα αποκαλύπτονταν η δράση τους . Έτσι έπαιρναν από κάθε θύμα τους από 20.000 έως 40.000 ευρώ

Η σύλληψη

Οι δύο άνδρες της σπείρας συνελήφθησαν κατά τη στιγμή που παραλάμβαναν προσημειωμένα χαρτονομίσματα, χρηματικού ποσού που κατέβαλε υποψήφιος αγοραστής οικοπέδου, στον οποίο είχαν παρουσιασθεί ως πληρεξούσιοι του ιδιοκτήτη και πωλητή αυτού. Η εμπλεκόμενη γυναίκα συνελήφθη λίγο αργότερα.

Ο αρχηγός της συμμορίας

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη, πλαστογραφία μετά χρήσεως και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία, τελεσμένη και σε απόπειρα, με το επιδιωκόμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τις -120.000- ευρώ, κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση της Νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και περί παράνομης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Δρούσαν από το Σεπτέμβριο του 2021

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2021, προσέγγιζαν υποψήφιους αγοραστές ακινήτων και τους συστήνονταν ως πληρεξούσιοι ή μεσολαβητές των ιδιοκτητών οικοπέδων-ακινήτων, επιδεικνύοντας πλαστά δελτία ταυτότητας με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών.

Αφού συμφωνούσαν στην αγοραπωλησία με τους αγοραστές, τους προέτρεπαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνταξη συμβολαίου αγοραπωλησίας ενώπιον συμβολαιογράφου, ακολουθώντας τα πραγματικά στάδια μιας μεταβίβασης.

Αφού εξαπατούσαν τους αγοραστές ότι όλα είναι νόμιμα, τους ζητούσαν προκαταβολή συμφωνίας, προσύμφωνο και τελικό συμβόλαιο, εισπράττοντας από αυτούς τα αντίστοιχα ποσά είτε σε μετρητά, είτε με μεταφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τραπεζικές κάρτες, έγγραφα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων απάτης συνεχίζεται.

Μαρίνος Αλειφέρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις