Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ενδιάμεσες εκπτώσεις από την 1η Νοεμβρίου – Τι πρέπει να ξέρετε

ενδιάμεσες εκπτώσεις 2018

Ξεκινούν την επόμενη Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν 15 μέρες και τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Με αφορμή τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, η ΕΣΕΕ έστειλε εγκύκλιο στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους με οδηγίες και διευκρινίσεις.

Οι 15 μέρες που θα διαρκέσουν οι εκπτώσεις είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες: από την 1η έως τις 15 Νοεμβρίου εν προκειμένω. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (Μάιο και Νοέμβριο) ορίζονται στο πρώτο 15ημερο του μήνα, αλλά μπορούν να μεταβάλλονται με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

Στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι προαιρετική η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, από τις 11:00 έως τις 20:00.

Στην εγκύκλιό της, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει στα μέλη της να αναγράφουν, όπως ορίζει ο νόμος, την παλιά και τη νέα (μειωμένη) τιμή. Μπορούν επίσης να αναφέρουν και το ποσοστό της έκπτωσης.

Βάσει νόμου, όσοι δεν αναγράφουν την παλιά και τη νέα τιμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχτεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι προσεχείς φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.  Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές, καλές εκπτώσεις, καλές αγορές και καλές δουλειές».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις