Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι και… 1.776 ευρώ έκπτωση είδαν κάποιοι!

Μειωμένος κατά 575,2 εκατ. ευρώ είναι συνολικά ο ΕΝΦΙΑ του 2019, βάσει στοιχείων της ΑΑΔΕ. 180 ευρώ λιγότερα πλήρωσε η πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Αναλυτικά πόσο λιγότερο πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες με βάση την αξία των ακινήτων τους. Ποιοι δικαιούνται μέχρι και 100% απαλλαγή.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μειωμένος κατά 575,2 εκατ. ευρώ είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2019, βάσει στοιχείων της ΑΑΔΕ. Το 2018 η εκκαθάριση του φόρου έδειξε συνολικό ποσό φόρου 3,093 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος, μετά τη μείωση του από την κυβέρνηση, τα εκκαθαριστικά που είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δείχνουν σύνολο φόρου 2,539 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τον ΕΝΦΙΑ

– Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων σχεδόν 5 εκατομμύρια ή για την ακρίβεια 4.895.144, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

[read4more]

Οι φορολογούμενοι αυτοί είδαν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι μειωμένος κατά 30%. Η συνολική μείωση φόρου για τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων ανήλθε σε 173,6 εκατ. ευρώ.

– Το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου μοιράζονται 1,759 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαίας τάξης, δηλαδή όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ αξίας ακίνητα. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν έκπτωση φόρου 20%. Η συνολική μείωση φόρου ανέρχεται σε 316,71 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σε 180 ευρώ.

– Έκπτωση 10% προβλέπεται για 14.639 ιδιοκτήτες, με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η συνολική ελάφρυνση φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.776 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα.

– Για τα νομικά πρόσωπα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έβγαλε φόρο 465 εκατ. ευρώ έναντι 450 εκατ. ευρώ πέρυσι.

– Μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ πληρώνουν εφέτος 1.317.767 φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα ενώ πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κερδίζουν 65.571 ιδιοκτήτες ακινήτων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία).

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Το «σημείο μηδέν» από όπου ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στην Αττικοβοιωτία – Λιωμένα καλώδια ρεύματος
Όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, η επαφή των καλωδίων δημιούργησε σπινθήρες, οι οποίοι έπεσαν σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η φωτιά
Ένα από τα σημεία από όπου ξεκίνησε η καταστροφική φωτιά στην Αττικοβοιωτία
Φωτιά στην Αττική: Σε πολλαπλές εστίες επιχειρούν αδιάκοπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Ο δείκτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός, ωστόσο πολίτες «εξακολουθούν να επιδεικνύουν επικίνδυνη αμέλεια», τόνισε ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
7
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: «Θαύμα» η διάσωση του Βρετανού πιλότου, λένε οι Times – «Κατάφερε να βγει την τελευταία στιγμή»
Η οικογένειά του 48χρονου αποδίδει τη σωτηρία του στην εμπειρία και τις ικανότητές του – «Δεν υπάρχουν πολλοί που θα μπορούσαν να το κάνουν», δηλώνει ο θείος του
Πτώση ελικοπτέρου στην Ψάθα
8