Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ σε όλες τις Ιερές Μονές με… σφραγίδα ΣτΕ!

Μια απόφαση που θα... ταράξει τα νερά έρχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά στα ακίνητα των Ιερών Μονών που πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών τα οποία χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών, ανεξάρτητα εάν αυτά ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υποχρεούνται να πληρώνουν Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση του ΣτΕ για τον… άγιο ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2318/2108 απόφασή τους απέρριψαν με ισχυρή πλειοψηφία (υπήρξαν 3 μειοψηφίες), την αίτηση της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής.

Η εν λόγω Ιερά Μονή κλήθηκε να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ και ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών τον επαναδιορισμό του ΕΝΦΚΑ για τα ακίνητά της, το υπουργείο δεν απάντησε και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ.

Η εν λόγω Μονή ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών (αλλά μισθώνονται, παραχωρούνται κ.λπ.).

enfia ieres mones

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και η αντίστοιχη διάταξη της ΕΣΔΑ και σημειώνει ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάστασή της ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα της Pizza Fan - Επιστρέφουν οι 2.000 εργαζόμενοι, μέχρι τη Δευτέρα οι πληρωμές τους
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο για να λειτουργήσει και να συνδεθεί με όλα τα υποκαταστήματα - τα 109 υποκαταστήματα και franchise σε ολόκληρη τη χώρα
Pizza Fan: Ανεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα – Επιστρέφουν οι 2.000 εργαζόμενοι, μέχρι τη Δευτέρα οι πληρωμές τους
5
Δολοφονία στις Σέρρες: «Αποκλείω να το έκανε ο γιος, το θύμα μου είχε πει ότι τον παρενοχλούν κάποιοι» λέει γειτόνισσα του πατέρα
«Ο γιος ήταν φοβισμένος, ήθελε να πάει στην αστυνομία, το θύμα όταν έπινε δημιουργούσε φασαρίες και χτυπούσε και τη γυναίκα του, έχουν περάσει δύσκολα», λέει γειτόνισσα του 68χρονου στο newsit.gr
Το θύμα και ο γιος του που κρίθηκε προφυλακιστέος