Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ένοπλες Δυνάμεις: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Orion 2023

Ένοπλες Δυνάμεις: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Orion 2023

Σε θαλάσσιες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου αλλά και στο έδαφος της Γαλλίας έγινε η πολυεθνική άσκηση «Orion 2023». Οι εικόνες από την άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντυπωσιάζουν.

Στην άσκηση «Orion 2023» συμμετείχαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είχαν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Mont de Marsan της Γαλλίας για το σκοπό αυτό.

Η τελική φάση (φάση 4) της άσκησης, προέβλεπε την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής προ της έναρξης μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων πολυεθνικής δύναμης υπό γαλλικό έλεγχο, για την ανάκτηση γαλλικού εδάφους.

Στη φάση αυτή εκτελέσθηκαν σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών όπως:

  • Επιθετικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA)
  • Αμυντικές αεροπορικές επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA)
  • Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων (Slow Mover Protection – SLOMO PROTECT) και
  • Αντικείμενα αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) της 4ης φάσης παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, στο πεδίο ασκήσεων Suippes de Champagne και περιελάμβανε επίδειξη συνδυασμένης από στεριά και αέρα επιθετικής ενέργειας για την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας.

https://twitter.com/Armee_de_lair/status/1654419891787554824?s=20

Η άσκηση – προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ – συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αναβάθμιση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας» που έχουν υπογράψει οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στρατηγοί Κωνσταντίνος Φλώρος και Thierry Burkhard.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις