Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ένστολος drug dealer στα δίχτυα της ΕΛΑΣ – Η «ακτινογραφία» της οργάνωσης στο newsit.gr

Ένστολος drug dealer στα δίχτυα της ΕΛΑΣ – Η «ακτινογραφία» της οργάνωσης στο newsit.gr

Αστυνομικός drug dealer εγκέφαλος πολυμελούς ομάδας που έριχνε εισαγόμενο ναρκωτικό Skunk από την Ισπανία, στα στέκια της Αθήνας, πιάστηκε στα δίχτυα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 27χρονος διεφθαρμένος αστυνομικός ο οποίος μάλιστα ήταν σε διαθεσιμότητα, με δεξί χέρι έναν 30χρονο Έλληνα είχε στήσει ένα δίκτυο στο οποίο είχαν στρατολογηθεί άλλα δέκα άτομα και προμήθευαν ναρκωτικά την πελατεία τους σε όλη την Αττική.

Μια πληροφορία στις αρχές Μαΐου, ήταν αυτή που …έδωσε στο πιάτο των «Αδιάφθορων» τη δράση του, οι οποίοι «λόκαραν» τις επικοινωνίες του και μόλις συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία, έκαναν έφοδο και τον συνέλαβαν. Μάλιστα, αστυνομικός της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με συναδέλφους του από την Ισπανία, παρακολούθησαν τη διαδρομή του πακέτου με την υδροπονική κάνναβη (Skunk) και όταν το ναρκωδέμα έφθασε στην Αθήνα, προσποιήθηκε τον υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφορών και το παρέδωσε στο κύκλωμα.

Όλη η δράση του κυκλώματος αποκαλύπτεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει το newsit.gr:

Το κύκλωμα

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στο κύκλωμα που είχε στήσει ο επίορκος ένστολος, οι ρόλοι ήταν διακριτοί. Τα μέλη, όπως επισημαίνεται: «Είχαν συγκροτήσει και διεύθυναν εγκληματική οργάνωση, με διαρκή ή ευκαιριακή δράση και με διακριτούς – κατανεμημένους ρόλους, αντικείμενο της οποίας, ήταν η εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική επικράτεια μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, για τα οποία είχαν δηλωθεί ψευδώς, ανύπαρκτα στοιχεία παραλήπτη, η αποθήκευση, η μεταφορά και η πώληση – διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον ακατέργαστης κάνναβης, κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (skunk), κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτας), σε περιοχές εντός κι εκτός του κέντρου των Αθηνών, με σκοπό την αποκομιδή σημαντικών οικονομικών οφελών».

Στις επόμενες γραμμές του διαβιβαστικού αναφέρεται πως εφθασαν οι «Αδιάφθοροι» στο ξεδόντιασμα της ομάδας του ένστολου drug dealer. «Στην Υπηρεσία μας περιήλθαν, αρχικά στα μέσα Μαΐου και εν συνέχεια στις αρχές Ιουνίου, ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο αστυνομικός σε συνεργασία με τον Έλληνα συνεργό του, προβαίνουν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Άμεσα, μετά τη λήψη των καταγγελλομένων, από την Υπηρεσία μας έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο της προανάκρισης, προς διακρίβωση αυτών. Συγκεκριμένα, αφού εξακριβώθηκαν τα καταγγελλόμενα πρόσωπα καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν, υποβλήθηκαν αιτήματα άρσης απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και καταγραφής δραστηριότητας ή άλλων γεγονότων εκτός κατοικίας, με συσκευές ήχου ή εικόνας ή άλλα τεχνικά μέσα και εκδόθηκαν αντίστοιχα Βουλεύματα από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, θέτοντας σε «επισύνδεση» τις επίμαχες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Από την επισταμένη έρευνα της Υπηρεσίας μας και από την συνδυαστική μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, διαπιστώθηκε η εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, από την Ισπανία (Μάλαγα και Βαρκελώνη), από τα δύο ηγετικά μέλη, τις οποίες στην συνέχεια διακινούσαν από κοινού.

Ειδικότερα, αρμόδια μέλη της οργάνωσης για την παραλαβή των δεμάτων από τους υπαλλήλους της εκάστοτε μεταφορικής εταιρίας, είχαν οριστεί κατόπιν εντολής των δύο ηγετικών μελών, ατομα τα οποία, αποτελούσαν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του εκ των οποίων γυναικα η οποία τύγχανε συγκάτοικος και σύντροφος του.

Η φύλαξη και αποθήκευση των ναρκωτικών ουσιών, μετά την «ασφαλή» παράδοση τους, συνέβαινε τάχιστα, σε αποθήκη «καβάτζα», της οργάνωσης, τακτική η οποία δεν ακολουθήθηκε στο τελευταίο χρονικά ταχυδρομικό δέμα που απεστάλη για λογαριασμό της οργάνωσης καθότι, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, το συγκεκριμένο δέμα πρωινές ώρες της 21-08-2023 παραδόθηκε από αστυνομικό της Υπηρεσίας μας, με την διαδικασία της ελεγχόμενης μεταφοράς – παράδοσης του».

Οι επικοινωνίες, τα ραντεβού και τα συνθηματικά

Σε ό,τι αφορά στο modus operandi του κυκλώματος, τις επικοινωνίες τον τρόπο παράδοσης των ναρκωτικών αλλά και τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη για να συνεννοηθούν, στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι: «Ως προς την πώληση των ναρκωτικών ουσιών, διακριβώθηκε ότι αυτό συνέβαινε με τους εξής τρόπους: είτε με απευθείας δια ζώσης συναντήσεις «ραντεβού» των δύο ηγετικών μελών, με τους υποψήφιους πελάτες, κατόπιν πάντα προγενέστερης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ τους, είτε με τη συμμετοχή των άλλων κατηγορούμενων, οι οποίοι, μετά το πέρας των πωλήσεων των ναρκωτικών ουσιών παρέδιδαν τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν στα ηγετικά μέλη, κρατώντας όμως και εκείνοι το «μερίδιο» που τους αναλογούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα τα μέλη λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και απέφευγαν να συνομιλούν μεταξύ τους μέσω συμβατικών τηλεφωνικών κλήσεων και προς τούτο χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας με τη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών επικοινωνίας.

Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες ήταν καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωπος – «κάρτα του κιλού») και κατά τις συμβατικές τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες – ορολογίες για να αποκρύπτουν το θέμα της συζήτησης τους που ήταν οι ναρκωτικές ουσίες.

Συγκεκριμένα, όταν ήθελαν να αναφερθούν σε εκείνες και να προσδιορίσουν το είδος τους, χρησιμοποιούσαν τις φράσεις όπως «μπλούζες» για την περιγραφή γενικά των ναρκωτικών ουσιών, «παπαδάκια», «μπιτς», «φου», «μαύρο» και «αλβανικό» για να περιγράψουν την ακατέργαστη κάνναβη, «σκου» για την υδροπονική κάνναβη, «τσόκο», «καφές» (αναφέροντας και τις επώνυμες εταιρίες διάθεσης προϊόντων καφεΐνης «Hausbrandt» και «Buondi»όταν θέλουν να αναφερθούν στην ποιότητα της ναρκωτικής ουσίας) για την κατεργασμένη κάνναβη σε μορφή σοκολάτας, «κοκό» και «άσπρο».

Παράλληλα, χρησιμοποιούσαν λέξεις στην αργκό γλώσσα όπως «ποδανά», δηλαδή ανάποδα και «κολάτασο», «μάριαγρα», «ριασπό» αναφερόμενοι προφανώς σε «σοκολάτα», «γραμμάρια» και «σπόρια».

Τα τρία «μπλοκαρισμένα» πακέτα στο Μπαράχας

Τρία ναρκωπακέτα τα οποία προορίζονταν για το κύκλωμα της Αθήνας και μπλοκαρίστηκαν από τις ισπανικές αρχές στο αεροδρόμιο της Μπαράχας της Μαδρίτης, ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό: «Όπως εξακριβώθηκε, κατά τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο του έτους 2023 που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε στην Ελληνική επικράτεια ναρκωτικές ουσίες, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων και ειδικότερα διακριβώθηκε, η αποστολή συνολικά 12 δεμάτων εκ των οποίων, παρελήφθησαν στην κατοχή τους τα 8 πακέτα αποστολής.

Κατόπιν σχετικής απαντητικής αλληλογραφίας, προέκυψε ότι τα λοιπά 3 δέματα, δεν αφίχθησαν στην Ελλάδα, διότι κρατήθηκαν από τις Ισπανικές Αρχές. Ειδικότερα, το ένα (1) εξ’ αυτών, την 12-07-2023 κατά τον ακτινοσκοπικό έλεγχο των ασυνόδευτων δεμάτων, εντός του διεθνούς αεροδρομίου της Μαδρίτης, προ της αποστολής του στην Ελλάδα, κατασχέθηκε από τις Ισπανικές Αρχές, καθότι περιείχε ποσότητα ναρκωτικής ουσίας και συγκεκριμένα κάνναβης, συνολικού βάρους 2,670kg, ενώ για τα άλλα δυο (2) δέματα, δεν έχει περιέλθει ακόμα σχετική απάντηση στην Υπηρεσία μας.

Όσον αφορά το τελευταίο χρονολογικά δέμα που εισήχθη στη χώρα μας, πρωινές ώρες, της 21-08-2023, αστυνομικός της Υπηρεσίας μας, υποδυόμενος τον υπάλληλο της εταιρίας ταχυμεταφορών προέβη, κατόπιν έκδοσης σχετικής εισαγγελικής εντολής, από τον εποπτεύοντα εισαγγελικό λειτουργό του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.), στην διαδικασία της ελεγχόμενης μεταφοράς – παράδοσης του.

Την παραλαβή του δέματος, πραγματοποίησε ένας από τους κατηγορούμενους, ο οποίος άμεσα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Εντός, του ταχυδρομικού δέματος, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένες μεταξύ των εξαρτημάτων παιδικού παιχνιδιού, 4 αεροστεγώς κλεισμένες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν συνολικά 5 αυτοσχέδιες συσκευασίες, περιέχουσες κατεργασμένη κάνναβη (τύπου σοκολάτα) συνολικού μικτού βάρους 1,027 kg, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Κατόπιν των ανωτέρω, μεσημεριανές ώρες της ιδίας (21-08-2023), πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας μας, ένεκα της οποίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ως προαναφέρθηκε και εν συνεχεία παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, διενεργήθηκαν έρευνες στις οικίες τους, στα οχήματα τους, καθώς και σωματικές, στις οποίες επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 33,5 γραμμαρίων
  • κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα) βάρους 0,2 γραμμαρίων
  • τρείς (3) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
  • κυλινδρική συσκευασία περιέχουσα, επτά (7) σπόρους κάνναβης
  • πυροβόλο όπλο (πιστόλι), διαμετρήματος των 9mm, το οποίο φέρει μία (1) γεμιστήρα, η οποία περιείχε έξι (6) φυσίγγια
  • αναδιπλούμενο μαχαίρι, με μήκος λάμας έξι (6) εκατοστών
  • οχτώ (8) τρίφτες ναρκωτικών ουσιών με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης
  • χάρτινο κυτίο το οποίο περιέχει συνολικά δέκα (10) φυσίγγια διαμετρήματος των
  • 7,65mm
  • το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.070 ευρώ
  • έξι (6) νάιλον αυτοσχέδιες συσκευασίες, με έντονη οσμή ακατέργαστης κάνναβης
  • πέντε (5) συσκευασίες με χαρτάκια στριφτού αυτοσχέδιου τσιγάρου
  • κάρτες SIM εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
  •  τέσσερις (4)φωτογραφίες τύπου ταυτότητας αγνώστου ατόμου
  • αυτοκόλλητο συνοδευτικού δελτίου μεταφοράς ταχυδρομικού δέματος
  • χάρτινο κυτίο τετραγώνου σχήματος, άνευ περιεχομένου το οποίο, στο εμπρόσθιο άνω μέρος του φέρει αυτοκόλλητο της εταιρίας ταχυμεταφορών και αναγράφεται μεταξύ άλλων ο αριθμός αποστολής ενός εκ των δώδεκα προαναφερόμενων ταχυδρομικών δεμάτων με τα οποία εισήχθησαν ναρκωτικές ουσίες στη χώρα μας
  • οχτώ (8) συσκευές κινητών τηλεφώνων
  • μεταλλικό κλειδί θύρας ξενοδοχείου στη Μάλαγα
  • αποδεικτικό συναλλαγής της εταιρείας «MONEYGRAM», σύμφωνα με το οποίο ο αστυνομικός απέστειλε το χρηματικό ποσό των 1.710 ευρώ, στον παραλήπτη με στοιχεία: MARCELLAZAROMARTIN, με χώρα προορισμού την Ισπανία
  • δέκα (10) αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων μάρκας «MARLBORO», που δεν έφεραν την προβλεπόμενη αυτοκόλλητη ταινία φόρου κατανάλωσης
  • δίκυκλο όχημα, μάρκας HONDA PCX

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις