Τρίτη, 21 Μαΐ
28oC Αθήνα

Ένταση στην συγκέντρωση των οδηγών ταξί

Ένταση στην συγκέντρωση των οδηγών ταξί

Δεν θέλουν να ακούνε για την Uber οι ιδιοκτήτες ταξί που έχουν στάση εργασίας σήμερα και έκαναν επεισοδιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Τόσο κατά την διάρκεια συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία τους όσο και κατά την πορεία τους στο υπουργείο Οικονομικών κάθε όχημα της Uber ήταν κόκκινο πανί για τους ιδιοκτήτες ταξί.

«Αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος το καλοκαίρι θα το κανουμε κούγκι». Με αυτή την φράση ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος έδωσε το στίγμα των προθέσεων των ιδιοκτητών ταξί. Όπως είπε συναντήθηκαν με συνεργάτες του Τσακαλώτου και κλείστηκε ραντεβού είτε με τον υπουργό Οικονομικών, είτε με τον Γιώργο Χουλιαράκη εντός της εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι τους διαβεβαίωσαν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, έχει υπογραφεί και απο το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις δυσκολίες που τους επέβαλε η τρόικα. Ωστόσο αν δεν γίνουν έλεγχοι και αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος «το καλοκαίρι θα το κανουμε κούγκι».

Αρκετές ήταν οι στιγμές που στην θέα ενός Uber οι ιδιοκτήτες ταξί κινούνταν απειλητικά εναντίον του.

Ένταση επικράτησε και στην συμβολή της Γ Σεπτεμβρίου με την Στουρνάρη στην συγκέντρωση των οδηγών ταξί. Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ένα αυτοκίνητο επιχείρησε να περάσει από το σημείο και τότε δέχθηκε την επίθεση από συγκεντρωμένους με μπουκάλια και βρισιές.

Οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποιούν στάση εργασίας απο τις 8:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

Οι ιδιοκτήτες των ταξί  αντιδρούν “για την υποκλοπή έργου από την Uber, για όλους αυτούς που φρέναραν μέχρι σήμερα το νομοσχέδιο, καθώς και για κάθε καινοτομία – πλατφόρμα που όπως λένε κλέβει τον ταξιτζή και την χώρα μας”.

Όλη η ανακοίνωση των οδηγών ταξί

«Εδώ και τρία χρόνια δίνουμε έναν μεγάλο και καθημερινό αγώνα, για να αποκρούσουμε την παράνομη και αυθαίρετη εισβολή της Uber στις επιβατικές μεταφορές. Επιλέξαμε και ακολουθήσαμε κάθε νόμιμο τρόπο για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και το μεταφορικό έργο που μας αναλογεί. Προσφύγαμε στην Ελληνική δικαιοσύνη, καταθέσαμε μηνύσεις και αγωγές. Ζητήσαμε από τις ελεγκτικές αρχές να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό των παράνομων ΙΧ. Προκαλέσαμε την IRU (Παγκόσμιος Οργανισμός Μεταφορών) να αλλάξει την τακτική της και συμμετείχαμε ενεργά στο να πειστούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές (Ε.Ε., Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται το ταξί σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι πλέον ένα εργαλείο για κάθε χώρα, για κάθε κυβέρνηση, για κάθε δημόσια αρχή που επιζητά την δικαιοσύνη στην οικονομία και τη νομιμότητα σε κάθε επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα, σε κάθε κομμάτι της αγοράς.


Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών ήξερε από την αρχή ότι ο κλάδος των ταξί έχει απόλυτο δίκιο όταν φωνάζει, για ωμή υποκλοπή έργου. Πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όμως, κάθε προσπάθεια να νομοθετήσουν με δίκαιο τρόπο, έπεφτε πάνω σε τοίχο που ύψωναν οι θεσμοί.
Τόσο ο Υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης πήραν δημόσια θέση υπέρ των αιτημάτων του κλάδου μας. Το νομοσχέδιο που βρίσκετε στη βουλή και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους, είναι η δική μας απάντηση στην παρανομία και στην απάτη, που είχαν στήσει ξένα και εγχώρια συμφέροντα με τις ευλογίες προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχει ταξιτζής, που να μην πνίγεται από οργή και αγανάκτηση. Δεν υπάρχει ταξιτζής που να μην θέλει πίσω το κλεμμένο μεταφορικό έργο. Δεν υπάρχει ταξιτζής που θα μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν αισθανθεί ότι του κλέβουν τη ζωή του. Το πιο εύκολο για την διοίκηση του ΣΑΤΑ ήταν να επιλέξει το ρόλο του ήρωα και να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης με απρόβλεπτες όμως συνέπειες και για τον κάθε συνάδελφό χωριστά και για τον κλάδο γενικότερα. Τότε θα ήμασταν αρεστοί σε όλους. Προτιμήσαμε όμως την υπεύθυνη στάση και την λύση του προβλήματος μέσα από το νομοσχέδιο που βρίσκετε στη Βουλή. Και την κατά μέτωπο αντιπαράθεση με εταιρείες και πλατφόρμες που με πρόσχημα την καινοτομία κλέβουν τον ιδρώτα μας και υπονομεύουν το μέλλον μας.
Υπάρχουν πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται. Και πράγματα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται. Σαφώς επιλέξαμε το δεύτερο. Σε κάθε συνάδελφο που οδηγείται από δυσπιστία ή εμπάθεια προς τη διοίκηση του ΣΑΤΑ, του λέμε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας μας είναι κοινός. Είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι, στην ίδια πλευρά. Πολεμάμε όλοι τον ίδιο εχθρό. Χώρος και χρόνος για εσωτερικές διαμάχες δεν υπάρχει».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις