Ελλάδα

ΕΟΦ: Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 82 φάρμακα

Η απαγόρευση είναι για διάστημα τριών μηνών και ειδικότερα, μέχρι 27 Αυγούστου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για 82 φαρμακευτικά σκευάσματα, αποφάσισε ο ΕΟΦ, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η απαγόρευση είναι για διάστημα τριών μηνών και ειδικότερα, μέχρι 27 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια ισχύος της απόφασης απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη, τονίζει ο Οργανισμός.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων.

Επίσης, ο ΕΟΦ επιτηρεί την επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων επάρκειας, η παρούσα απόφαση υπόκειται σε ολική ή μερική άρση, τροποποίηση ή παράταση της διάρκειας ισχύος της ή αντικατάστασή της με νεότερη απόφαση.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους αδείας κυκλοφορίας, ασθενείς, επαγγελματίες υγείας. Επίσης θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην λείπουν φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην προκαλείται θεραπευτικό κενό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα 10+1 βήματα και βασικές συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες
Πανελλήνιες εξετάσεις
Άργος: Πέθανε ο 20χρονος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μετά από καταδίωξη – Προφυλακιστέοι οι δύο ένστολοι
Ο 20χρονος είχε μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείου του Άργους και στη συνέχεια στο ΚΑΤ λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του. Εκεί, άφησε την τελευταία πνοή του
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 86
Προσποιούνταν τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ και άρπαξαν τα κοσμήματα 68χρονης στην Αθήνα – Ανήλικοι διέρρηξαν κατάστημα εστίασης στην Πάτρα
«Μου είπε να τα τυλίξω σε αλουμινόχαρτο και να τα βάλω σε σακούλα. Φοβήθηκα για το σπίτι μην κάνει έκρηξη, όπως μου είπε», λέει η 68χρονη
Πάτρα