Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Ποιες παροχές συνεχίζονται όταν ο ασφαλισμένος χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα – Εγκύκλιος

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Διευκρινιστική εγκύκλιο εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τις παροχές που συνεχίζονται όταν ο πολίτης απολέσει την ασφαλιστική ικανότητά του. 

Διευκρινήσεις παραθέτει ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη καταβολή παροχών σε δικαιούχους που απώλεσαν την ασφαλιστική ικανότητά τους. 

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 60 «ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ» του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: 

«Παροχές που δημιουργήθηκαν ενόσω ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλονται έστω και αν στη συνέχεια αυτός απώλεσε για οποιαδήποτε λόγο την ασφαλιστική του ικανότητα». 

Ως εκ τούτου, παρατίθενται οι εξής διευκρινίσεις: 

Η παροχή δημιουργείται με την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής/του παραπεμπτικού/ της ιατρικής πράξης ή με την υλοποίηση εκάστης συνεδρίας. Το εκδοθέν φορολογικό παραστατικό συνιστά αποδεικτικό, προκειμένου ο ασφαλισμένος να αξιώσει την απόδοση δαπάνης από τον Οργανισμό μέσα στο προβλεπόμενο από τον ΕΚΠΥ χρονικό διάστημα, ήτοι 6 μήνες και θα πρέπει να έχει εκδοθεί σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. 

Στις περιπτώσεις αγοράς όπως π.χ. οπτικών, η απόδειξη αγοράς συμπίπτει με την ημερομηνία εκτέλεσης. Στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών η απόδειξη υπηρεσιών μπορεί να εκδοθεί σε χρόνο που ο δικαιούχος έχει απωλέσει την ασφαλιστική του κάλυψη. Στην περίπτωση αυτή η αποζημίωση θα καταβληθεί εφόσον η υπηρεσία παρασχέθηκε ενόσω ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα. 

Πιο συγκεκριμένα καταβάλλονται οι δαπάνες για τις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν σε ημερομηνίες κατά τις οποίες ο δικαιούχος είχε ασφαλιστική ικανότητα και δεν αποζημιώνονται οι συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν σε ημερομηνίες που ο δικαιούχος δεν είχε ασφαλιστική ικανότητα. 

Η μη ασφαλιστική κάλυψη κατά την εκτέλεση αποτελεί αιτία περικοπής, εκτός και αν το ασφαλιστικό ταμείο χορηγήσει αναδρομικά ασφαλιστική ικανότητα και καλύπτει ασφαλιστικά το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των πράξεων. 

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ

Πηγή: iatropedia.gr – Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα της Pizza Fan - Επιστρέφουν οι 2.000 εργαζόμενοι, μέχρι τη Δευτέρα οι πληρωμές τους
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να στελεχωθεί το τηλεφωνικό κέντρο για να λειτουργήσει και να συνδεθεί με όλα τα υποκαταστήματα - τα 109 υποκαταστήματα και franchise σε ολόκληρη τη χώρα
Pizza Fan: Ανεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα – Επιστρέφουν οι 2.000 εργαζόμενοι, μέχρι τη Δευτέρα οι πληρωμές τους
Δολοφονία στις Σέρρες: «Αποκλείω να το έκανε ο γιος, το θύμα μου είχε πει ότι τον παρενοχλούν κάποιοι» λέει γειτόνισσα του πατέρα
«Ο γιος ήταν φοβισμένος, ήθελε να πάει στην αστυνομία, το θύμα όταν έπινε δημιουργούσε φασαρίες και χτυπούσε και τη γυναίκα του, έχουν περάσει δύσκολα», λέει γειτόνισσα του 68χρονου στο newsit.gr
Το θύμα και ο γιος του που κρίθηκε προφυλακιστέος