Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων 2017 – Ποιές Κυριακές είναι ανοιχτά

εορταστικό ωράριο καταστημάτων

Το εορταστικό ωράριο καταστημάτων για το 2017 αλλά και ποιες Κυριακές του Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ. Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η ΕΣΕ, με εγκύκλιό της ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες-μέλη της, αλλά και τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά την εορταστική περίοδο. Δείτε το εορταστικό ωράριο τα φετινά Χριστούγεννα, τις Κυριακές του Δεκεμβρίου που αυτά είναι ανοικτά, αλλά και πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι τις μέρες αυτές.

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις εξής Κυριακές:

  • Τις 2 Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Δεδομένων αυτών, τα καταστήματα κατά τις φετινές γιορτές θα λειτουργήσουν κατά τις δύο Κυριακές προ των Χριστουγέννων. Δηλαδή στις 17 και 24 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, και στις 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Το πλαίσιο ωραρίου για τις συγκεκριμένες Κυριακές καθορίζεται από 11:00 έως 20:00.

Πώς αμείβεται

Η απασχόληση των εργαζομένων επιτρέπεται και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτές δηλαδή που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την αμοιβή, ισχύουν τα εξής:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά τας Κυριακάς και τας κατωτέρω αναφερομένας εορτάς δικαιούνται προβλεπομένης προσαυξήσεως εξ 75% κατά τα υπό των εν λόγω αποφάσεων, ως αύται ισχύουν σήμερον, οριζόμενα».

Σε ότι αφορά το ρεπό των εργαζομένων που θα εργαστούν κατά τις ως άνω Κυριακές, ισχύουν:

«Μισθωτοί απασχολούμενοι κατά Κυριακήν δικαιούνται αναπληρωματικής εβδομαδιαίας αναπαύσεως διαρκείας 24 συνεχών ωρών κατ΄ άλλην εργάσιμον ημέραν της αρξαμένης την Κυριακήν εβδομάδος, αρχομένων από της ώρας λήξεως της εργασίας».

Συνεπώς οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν από τις επιχειρήσεις μας κατά τις εν λόγω Κυριακές, θα έχουν προσαύξηση 75% επί της νόμιμης ημερήσιας αμοιβής τους. Παράλληλα, δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή που εργάστηκαν. Όχι την μεθεπόμενη εβδομάδα ή σε άλλο χρονικό σημείο.  Την ημέρα ανάπαυσης ορίζει ο εργοδότης.

Όπως παραδοσιακά γίνεται, στις 2 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι κλειστά. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις