Τετάρτη, 22 Μαΐ
26oC Αθήνα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (01/07)

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (01/07)

Τρία είναι τα ζεύγη των Αγίων Αναργύρων που γιορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα, 1 Ιουλίου 2019, γιορτάζουν οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι.

Την 1η Ιουλίου τιμούνται οι Άγιοι Ανάργυροι,Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι ήταν Ρωμαίοι στην καταγωγή. Έζησαν στην Ρώμη το 280 μ.Χ. Ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα τους ήταν πως έπεισαν τον ίδιο τον αυτοκράτορα Καρίνο να ασπαστεί την χριστιανική πίστη.
Τους δολοφόνησε ο μέντορας τους, αυτός δηλαδή που τους δίδαξε την ιατρική επιστήμη, εξαιτίας της φήμης τους που είχε επισκιάσει τη δική του.

Γιατί λέγονται άγιοι Ανάργυροι

Οι άγιοι Ανάργυροι είναι επίθετο χριστιανών αγίων που δεν δέχονταν πληρωμή για τις αγαθές πράξεις τους. Αυτοί ήταν συνήθως χριστιανοί ιατροί που προσέφεραν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους. Στα συναξάρια ως «Ανάργυροι» αναφέρονται οι άγιοι και οι άγιες:

Κοσμάς και Δαμιανός
Ζηναΐς και Φιλονίλλα, αδελφές, συγγενείς του αποστόλου Παύλου, η μνήμη τους τιμάται στις 11 Οκτωβρίου
Κύρος και Ιωάννης, οι «θαυματουργοί άγιοι», η μνήμη τους τιμάται στις 31 Ιανουαρίου
Παντελεήμων (άγιος Πανταλέων), από τη Νικομήδεια, η μνήμη του τιμάται στις 27 Ιουλίου
Τρύφων, άγιος από τη Φρυγία, η μνήμη του τιμάται στις 1 Φεβρουαρίου

Οι άλλες δύο γιορτές των Αγίων Αναργύρων

Την 1η Νοεμβρίου, γιορτάζουν οι Κοσμάς και Δαμιανός που έζησαν στη Συρία των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Σύμφωνα με την βιογραφία τους, τα δύο αδέρφια σπούδασαν διάφορες επιστήμες όμως αυτή η οποία τους κέρδισε ήταν η ιατρική.

Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τα δυο αδέρφια έγιναν γνωστά σε ολόκληρη την χώρα τους αλλά και στην Μικρά Ασία.

Οι λόγοι ήταν δύο. Η αποτελεσματικότητα τους αλλά και η απόφαση τους να μην λαμβάνουν χρήματα από τους φτωχούς. Έτσι η Εκκλησία τους έδωσε το προσωνύμιο «Ανάργυροι» αυτοί δηλαδή που είναι υπεράνω του χρήματος.

Στις 17 Οκτωβρίου επίσης γιορτάζουν Άγιοι Ανάργυροι, οι Κοσμάς Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος. Έζησαν περίπου την ίδια εποχή με τους προηγούμενους στην περιοχή της Αραβίας.

Και εκείνοι πραγματοποιούσαν ιατρικές πράξεις χωρίς να πληρώνονται και δίδασκαν τον χριστιανισμό.

Βασανίστηκαν προκειμένου να απαρνηθούν την χριστιανική πίστη τους και θανατώθηκαν δι’ αποκεφαλισμού.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις