Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έως το καλοκαίρι έτοιμα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά – Έξοδος μόνο με άδεια

Έως το καλοκαίρι έτοιμα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά – Έξοδος μόνο με άδεια

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό που παρουσιάστηκε χθες (20.11.2019) τίθεται σε εφαρμογή. Όλα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν στα νησιά, θα είναι έτοιμα έως το καλοκαίρι ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Προτεραιότητα, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, θα είναι η Σάμος, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Θα υπάρξει μια κλειστή δομή δυνατότητας φιλοξενία 5.000 ατόμων για να αντικαταστήσει αυτό το χάος» είπε αναφερόμενος στη Σάμο, το κλειστό κέντρο της οποίας αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χειμώνα. «Θα είναι η πρώτη δομή που θα τεθεί σε λειτουργία» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την «τραγική κατάσταση» στο νησί.

Click4more: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι τοπικοί άρχοντες είναι ενήμεροι για τις κινήσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «το μόνο που μπορώ να ακούσω είναι οι επιφυλάξεις για τα επόμενα βήματα».

Ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε επίσης αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ. «Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να δοθούν τα εύσημα σε όσες λειτουργούν σωστά και να απομακρυνθούν όσες λειτουργούν παρασιτικά» είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε περιλαμβάνονται η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και οι αυξημένες επιστροφές μεταναστών.

«Στόχος μας είναι η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή 10.000 ατόμων μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στα ελεγχόμενα κέντρα, που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, όπως δήλωσε χθες το βράδυ στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν εκεί, θα βγαίνουν μόνο με άδεια.

Ο κ. Στεφανής συμπλήρωσε πως όποιος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις, που θα τεθούν από την ελληνική πολιτεία, τότε θα σταματά η διαδικασία χορήγησης ασύλου του ή θα μεταφέρεται σε άλλο κέντρο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις