Τετάρτη, 29 Μαΐ
22oC Αθήνα

Επαναπατρίστηκε ο 19χρονος Έλληνας ναυτικός του St Nicolas που κατέλαβε ο ιρανικός στρατός

Επαναπατρίστηκε ο 19χρονος Έλληνας ναυτικός του St Nicolas που κατέλαβε ο ιρανικός στρατός

Επέστρεψε στην Ελλάδα ο 19χρονος δόκιμος ναυτικός του ελληνόκτητου πλοίου St Nikolas, το οποίο έχει καταληφθεί από τις δυνάμεις του ιρανικού στρατού.

Ο 19χρονος δόκιμος ναυτικός έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Ιράν. Οι 18 Φιλιππινέζοι ναυτικοί που επέβαιναν στο πλοίο δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα.

 «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση. Δεν περίμενα ότι αυτό θα λήξει τόσο γρήγορα. Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου και στην πατρίδα μου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ναυτικός και ευχαρίστησε τους Ιρανούς που όπως είπε «μου φέρθηκαν εξαιρετικά και επέσπευσαν τη διαδικασία του επαναπατρισμού μου». Παράλληλα ευχαρίστησε τον υπουργό και την υφυπουργό Εξωτερικών και όλους όσοι βοήθησαν στην επιστροφή του στην Ελλάδα. 

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και για όλο το πλήρωμα η κατάληψη του πλοίου» είπε ο Έλληνας ναυτικός, αλλά συμπλήρωσε πως «οι Ιρανοί μας φέρθηκαν υποδειγματικά».

Όπως σημείωσε «ήμουν αρκετά ψύχραιμος, γιατί είναι η πολιτική της χώρας να συμβαίνει αυτό, οπότε περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε»

Μετά από μια σειρά επαφών έγινε ο επαναπατρισμός του ναυτικού που επέβαινε στο St Nikolas. Είχαν προηγηθεί σχετικές οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών και αφέθηκε ελεύθερος ο 19χρονος.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις