Ελλάδα

Επαναπατρίζονται εικόνες που είχαν κλαπεί και θα δημοπρατούταν στη Γερμανία (pics)

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας, του 1735 και 1785 αντίστοιχα, επιστρέφουν στην Ελλάδα. Είχαν κλαπεί πριν από μερικά χρόνια και παραλίγο να πωληθούν σε δημοπρασία στη Γερμανία.

Οι δυο εικόνες παραδόθηκαν χθες Τρίτη (19.01.2021) στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό. Είχαν κλαπεί, μαζί με άλλα αντικείμενα, το 2006 από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στην Οξυά Καρδίτσας και ύστερα από χρόνια κατέληξαν προς δημοπρασία στη Γερμανία!

Από τότε, ήταν καταγεγραμμένες και φωτογραφημένες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και είχαν αναρτηθεί στη βάση αναζητούμενων έργων τέχνης της Interpol.

eikona epanapatrismos

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο ελέγχου καταλόγου δημοπρασίας, που επρόκειτο να γίνει τον Νοέμβριο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Καταλυτικά στοιχεία για την ταύτισή τους, εκτός των εικονογραφικών στοιχείων, ήταν τα συμπιλήματα και οι επιγραφές, όπως αυτή που φέρει η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα “ἐκ Θεσσαλονίκης. χεῖρ Μαργαρίτη”.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Αστυνομικής Συνεργασίας για τον εντοπισμό, την κατάσχεση και την απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος.

Οι δύο εικόνες εντοπίστηκαν τελικά στον Λίβανο και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Ντίσελντορφ μετά την πώλησή τους.

eikona epanapatrismos

Ακολούθησε η ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού των αρμόδιων δικαστικών αρχών και κατατέθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τον αρμόδιο Ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις εισαγγελικές αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας οι δύο εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο ελληνικό κράτος.

Οι δύο εικόνες φυλάσσονται προσωρινά στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό και πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα και να αποδοθούν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Οξυάς Καρδίτσας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σε ρυθμούς καύσωνα από την Κυριακή - Στους 42°C θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα
Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Τετάρτη με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιοχές όπως στη Χαλκίδα θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου
Άνθρωποι στην παραλία
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Ιεράπετρα που καίει σε τρία μέτωπα: Στη μάχη από το πρωί τα εναέρια μέσα - Στα 8 χιλιόμετρα το πύρινο
Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης - Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή - Στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας φιλοξενήθηκε κόσμος
Μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα
Ανανεώθηκε πριν 42 λεπτά
6