Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση 630€ το χρόνο – Αναδρομικά για όλους αλλά μόνο από φέτος

Επικουρικές συντάξεις: Αύξηση 630€ το χρόνο – Αναδρομικά για όλους αλλά μόνο από φέτος

Έρχονται αυξήσεις τις επικουρικές συντάξεις, που μπορεί να φτάσουν και τα 630 ευρώ το χρόνο, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Για τα αναδρομικά ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνει περιθώρια να δοθούν για προηγούμενες συντάξεις.

«Με τα τωρινά δεδομένα και αυτές τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν αναδρομικά. Αναδρομικά θα υπάρξουν για όλους μετά το ’19. Υπάρχουν και άλλες δίκες, που είναι ανοιχτές, θα πάνε ενδεχομένως και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δούμε αν θα βγουν κάποια ποσά. Καθαρό τοπίο δεν έχουμε. Το ΣτΕ απεφάνθη και δεν υπάρχουν αναδρομικά» είπε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (22.10.2019) στο OPEN.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι μετά τις 4 Οκτωβρίου (σ.σ. όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ) θα υπάρξουν αναδρομικά. Αν έρθουν μέχρι τον Δεκέμβριο, θα τα δώσουμε μέσα στον χρόνο, αλλιώς από του χρόνου. Θα υπάρξουν αναδρομικά, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και όλος αυτός ο λογαριασμός θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση».

Αυξήσεις στις επικουρικές

Μιλώντας για τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε αυξήσεις. «Πάνω από το 1/3 θα δει θετική αλλαγή. Θα υπάρξει μια αύξηση περίπου 630€ το χρόνο» είπε Γιάννης Βρούτσης. Αν και οι αυξήσεις αυτές θα έπρεπε να καταβληθούν τώρα «δεν προλαβαίνουμε». Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι οι δικαιούχοι «θα τα πάρουν τον Ιανουάριο αναδρομικά».

Παράλληλα, αναφερόμενος για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών, ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε μειώσεις. «Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν η προεκλογική μας δέσμευση. Η φορολογία είναι 40,56% σήμερα, μια από τις υψηλότερες της Ευρώπης. Η δεύτερη μεγάλη θεαματική μείωση, θα ξεκινήσει 1η Ιουνίου του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023 φτάνοντας το 5%. Η πρώτη μείωση θα είναι 0,90%. Οι 5 μονάδες μείωσης θα αφορούν μόνο στην πλήρη απασχόληση. Φιλοδοξούμε στο τέλος του 2020 να έχουμε μια φυσιολογική αγορά εργασίας.

Στο νομοσχέδιο που έρχεται, δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος, ο λίγος αυτός που το κάνει ακόμα, να είναι παραβατικός. Θα έχουμε μηδενική ανοχή. Έρχεται το ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας. Όποιος μπει, αλίμονό του. Το ΣΕΠΕ και οι ελεγκτές θα κάνουν επανέλεγχο στον χρόνο κι αν παρανομεί ακόμα θα πληρώσει το διπλό πρόστιμο και το δεύτερο χρόνο 200% πάνω και ουσιαστικά θα βάλει λουκέτο. Λουκέτο, λοιπόν, στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες του εργατικού δικαίου».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις