Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ανέκφραστη άκουσε την ποινή η Έφη Κακαράντζουλα

Επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ανέκφραστη άκουσε την ποινή η Έφη Κακαράντζουλα

Καταπέλτης για την Έφη Κακαράντζουλα, την δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, ήταν η χθεσινή (27.10.2021) απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, η οποία ενδεχομένως να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.

Το δικαστήριο καταδίκασε την 37χρονη κατηγορούμενη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για το πλημμέλημα της απείθειας. Κατά συγχώνευση, η ποινή που της επιβλήθηκε για την επίθεση με βιτριόλι ήταν αυτή των 15 ετών και τριών μηνών. Η απόφαση προκάλεσε ικανοποίηση στην Ιωάννα Παλιοσπύρου η οποία υποδέχθηκε με συγκίνηση την ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ στην αποκατάσταση της υγείας μου» δήλωσε η Ιωάννα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

«Ελπίζω όλες οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό του τη δύναμη και την ελπίδα,  ώστε να μην φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί και να τον βοηθήσω», είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Αντίθετα, η 37χρονη κατηγορούμενη, όπως και κάθε φορά που έδωσε το παρόν στο δικαστήριο, έτσι και χθες, ήταν ανέκφραστη, κοιτούσε συνεχώς ευθεία και δεν αντέδρασε σε καμία στιγμή της διαδικασίας, ακούγοντας τον πρόεδρο της διαδικασίας να απορρίπτει τα αιτήματα της τόσο για την μετατροπή της κατηγορίας όσο και την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Δεν αντέδρασε ούτε καν όταν οι όταν οι φίλες της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά το πέρας της συνεδρίασης την αποκάλεσαν «τέρας».

Οι στενές φίλες της Ιωάννας βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό της, φορώντας λευκές μάσκες ως ένδειξη συμπαράστασης.

Βιτριόλι: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Μάλιστα, στο άκουσμα της απόφασης αγκάλιασαν την Ιωάννα, ξεσπώντας σε κλάματα και μοίρασαν βραχιολάκια που έγραφαν στα αγγλικά τη φράση «είμαι δυνατή». 

Η Ιωάννα μάλιστα φορούσε μία μπλούζα που έγραφε «θα σε κάνω να είσαι περήφανη για μένα».

«Επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να έχει την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση απέναντι στην κατηγορούμενη.

Ακόμα και στο τελευταίο, τυπικό, στάδιο της χορήγησης ή μη αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την παραμονή της κατηγορούμενης στο δικαστήριο με το σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαστραντωνάκης επισήμανε «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δράσης της κατηγορούμενης και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με τον 40χρονο, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα».

Ο εισαγγελικός λειτουργός αλλά όπως καταδεικνύει και η απόφαση του δικαστηρίου και οι δικαστές και οι ένορκοι πείστηκαν ότι η 37χρονη επιδίωκε το θάνατο της Ιωάννας. «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Πόσο θα μείνει στη φυλακή

Δικαστές και ένορκοι με την απόφαση τους επέβαλλαν στην Έφη Κακαράντζουλα την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, ο χρόνος που θα παραμείνει στη φυλακή είναι πολύ μικρότερος, με τον δικηγόρο της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολο Λύτρα, να εκτιμά πως η 37χρονη εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή καλή διαγωγή και μεροκάματα μέσα στη φυλακή, υπάρχει περίπτωση να αποφυλακιστεί σε περίπου 5,5 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι νομικοί παραστάτες της Ιωάννας Παλιοσπύρου, χαρακτηρίζουν «επιτυχία» την απόφαση του δικαστηρίου καθώς πρόκειται για μία σημαντική απόφαση που δημιουργεί νομολογία.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις