Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Επιχείρηση Ελευθερία: Όλο το Σχέδιο Εμβολιασμών και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Επιχείρηση Ελευθερία: Όλο το Σχέδιο Εμβολιασμών και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Από το πόσα εμβόλια θα πάρει η Ελλάδα από κάθε φαρμακευτική εταιρεία, μέχρι το πως θα γίνονται οι εμβολιασμοί και σε πόσα κέντρα περιγράφεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών που σας παρουσιάζει το newsit.gr.

Το πλήρες σχέδιο με τον κωδικό «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Σε αυτό, περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού και θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά και θα κλειστούν τα ραντεβού. Υπολογίζεται ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά το Φεβρουάριο.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να ελέγξουν σε ποια ομάδα προτεραιότητας ανήκουν είτε διαδικτυακά στη διεύθυνση emvolio.gov.gr είτε με SMS στο 13034. Εντός του Ιανουαρίου, με τον ίδιο τρόπο ή εναλλακτικά με επισκέψεις σε ΚΕΠ και φαρμακεία, οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Θα λαμβάνουν ένα μοναδικό QR code ανάλογα με τον τρόπο που κλείστηκε το ραντεβού, ενώ ταυτόχρονα θα προγραμματίζεται και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Θα λαμβάνουν, επίσης, mail και SMS υπενθύμισης τρεις μέρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού και οδηγίες προετοιμασίας. Για τον εμβολιασμό, με την προσέλευσή τους στα κέντρα, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το QR code και ταυτότητα ή διαβατήριο για την ταυτοποίησή τους. Θα συμπληρώνουν, επίσης, ειδικό ερωτηματολόγιο για ν’ αξιολογείται η κλινική εικόνα τους από τους ιατρούς πριν εμβολιαστούν.

Ποια και πόσα εμβόλια θα παραληφθούν

Τα 25 εκατ. δόσεις των εμβολίων που πρόκειται να παραλάβει η Ελλάδα αναλύονται ως εξής, ανάλογα με την εταιρεία και την προμήθεια σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΕ:

Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις

AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις

Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις

Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις

Moderna 1,8 εκατ. δόσεις

Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson αφορά μία και όχι δύο δόσεις, όπως τα εμβόλια των άλλων εταιρειών.

Η σειρά με την οποία θα κάνει ο πληθυσμός το εμβόλιο 

Στην πρώτη φάση το εμβόλιο θα κάνουν οι υγειονομικοί και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, οι διαμένοντες ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης. 

Στην δεύτερη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα άνω των 70 ετών ανεξαρτήτως νοσημάτων. Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορονοϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορονοϊό.

Στην τρίτη φάση το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Οι τρεις φάσεις του σχεδίου

Το σχέδιο αναμένεται να απλωθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη θα ξεκινήσει στις 27/12 και αφορά την προμήθεια περιορισμένου αριθμού εμβολίων από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech. Η δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει την προμήθεια εμβολίων από διαφορετικές εταιρείες, αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2021 κι αφορά το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Η τρίτη φάση αφορά συγκεκριμένο αριθμό εύκολα συντηρούμενων εμβολίων και θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Συνολικά, αναμένεται να ενεργοποιηθούν 480 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, δηλαδή 1.018 διαφορετικές γραμμές εμβολιασμού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κινητές μονάδες κτλ.) και άλλες δύο επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.

Κατεβάστε ΕΔΩ όλο το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις