Ελλάδα

Έρευνα Guardian για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα – Γιάννα Παναγοπούλου: Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

«Μία γυναίκα δολοφονείται στην Ελλάδα κάθε μήνα». Αυτός είναι ο τίτλος έρευνας του Guardian για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Η ποινικολόγος, Γιάννα Παναγοπούλου μιλά για τους δράστες που ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα τον τελεταίο χρόνο έχουν φτάσει τις 13 και αυτό δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει το ενδιαφέρον του Guardian. Η βρετανική εφημερίδα έβαλε στο μικροσκόπια τις τελευταίες δολοφονίες και γι’ αυτό ζήτησε τη γνώμη και της γνωστής ποινικολόγου, Γιάννας Παναγοπούλου.

Η μοναδική Ελληνίδα δικηγόρος που επελέγη από τον Guardian για να μιλήσει για το θέμα, έχει εκπροσωπήσει κάποιες από τις οικογένειες θυμάτων γυναικοκτονιών.

«Κανείς, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, δεν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη του εγκλήματός του, ομολογώντας ότι σχεδίασε τον φόνο ακριβώς όπως έγινε. Προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες και να πουν ότι ήταν έγκλημα πάθους ή κάτι άλλο, για να εκτίσουν μικρότερη ποινή» σημείωσε η Γιάννα Παναγοπούλου στον Guardian.

Χαρακτηρίζοντάς την «δυναμική παρουσία», ο Guardian γράφει για τη Γιάννα Παναγοπούλου: «Ξεφυλλίζει ένα νομικό λεξικό, έναν τοίχο καλυμμένο με θρησκευτικές εικόνες πίσω της, καθώς περιγράφει πως μπορούν τα δικαστήρια να ερμηνεύσουν τις ρήτρες του ποινικού κώδικα που επιτρέπουν μειωμένες ποινές για γυναικοκτονία. “Αν το άτομο συνεργαστεί με την αστυνομία στη συνέχεια, αυτό θεωρείται καλή συμπεριφορά”, λέει, προσθέτοντας ότι λαμβάνει κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία κάθε μέρα. “Τις περισσότερες μέρες λαμβάνω δύο ή τρεις”, λέει, απλώνοντας τα χέρια της διάπλατα για να δείξει το εύρος του προβλήματος».

Στο δημοσίευμα του Guardian τονίζεται πως τουλάχιστον δυο από τα θύματα είχαν προσπαθεί να καταγγείλουν στην αστυνομία πως ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ γίνεται αναφορά και στο έγκλημα στην Μακρινίτσα, όπου η νεαρή γυναίκα που δολοφονήθηκε μαζί με τον αδερφό της από τον πρώην άντρα της, είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Σπαραγμός στο τελευταίο «αντίο» στον 18χρονο Μάκη που έπεσε από μπαλκόνι στον Πύργο και σκοτώθηκε - Με λευκά μπαλόνια οι παρευρισκόμενοι
Κρατώντας λουλούδια και λευκά μπαλόνια, συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, συμμαθητές και συμπαίκτες του 18χρονου βρέθηκαν στο κοιμητήριο όπου κηδεύτηκε ο νεαρός πρωταθλητής του beach volley
κηδεία Πύργος
Οδηγός του ΟΑΣΘ βγήκε από λεωφορείο και «έπαιξε ξύλο» με οδηγό που στάθμευσε παράνομα στην Θεσσαλονίκη
Ο οδηγός του ΙΧ είχε σταθμεύσει το όχημα του σε λεωφορειολωρίδα εμποδίζοντας τη διέλευση του λεωφορείου και παρέμενε μέσα στο αυτοκίνητο του με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί ο οδηγός του ΟΑΣΘ
Οδηγός ΟΑΣΘ
20