Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Έρευνες για τον “φαρμακοχέρη” της Σέχτας – Το μοιραίο λάθος του Σωκράτη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Πέντε νεαροί και μια κοπέλα στο στόχαστρο των Αρχών
– Τρομάζει το μίσος της τρίτης γενιάς τρομοκορατών – Στις άγριες νύχτες του “Δεκέμβρη” πήραν τα όπλα

– Η μεθοδολογία δείχνει μαφιόζικη επίθεση, αλλά τα όπλα δείχνουν Σέχτα
– Ύποπτη θεωρείται και η βεντέτα του δημοσιογράφου με ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου
Τον «φαρμακοχέρη» της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» ο οποίος πυροβολεί με ένα πιστόλι Glock τα θύματά του 13 ως 15 φορές, όσες δηλαδή κανένα άλλο μέλος ένοπλης οργάνωσης στην ιστορία της εγχώριας τρομοκρατίας, ψάχνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δύο εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για πιστολέρο που «χτυπά με πρωτοφανή μανία, χωρίς στόχευση, σε όλα τα σημεία του σώματος, με έναν τρόπο δράσης που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στην ιστορία του ελληνικού αντάρτικου πόλης». Με βάση αυτή την ανάλυση η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να δημιουργήσει το ψυχολογικό και επιχειρησιακό προφίλ του συγκεκριμένου ατόμου. Ταυτόχρονα μέσα από τον τρόπο δράσης του να συσχετίσει πρόσωπα και καταστάσεις σε επιθέσεις ενόπλων ομάδων το τελευταίο χρονικό διάστημα.
 
Παράλληλα επιχειρεί να προσδιορίσει τον ρόλο πέντε υπόπτων ανάμεσά τους και μία κοπέλα- για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και σε άλλες επιθέσεις της «Σέχτας Επαναστατών».

Τα άτομα αυτά εκτιμάται ότι έχουν στενή σχέση με κρατουμένους για ληστείες τραπεζών αλλά και με γνωστό ποινικό. Ακόμη οι αξιωματικοί αναζητούν μικρό διαμέρισμα, γκαράζ ή άλλον χώρο όπου η οργάνωση εκτιμάται ότι έχει κρύψει τα τρία όπλα σφραγίδες της αλλά και τουλάχιστον 4-5 ακόμη όπλα τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν τα μέλη της στις απόπειρες κλοπής οχημάτων ή σε άλλες συμπληρωματικές ενέργειές τους.

 
Όπως γράφει η εφημερίδα “Το Βήμα”, σύμφωνα με αξιωματικούς, τα μέλη των οργανώσεων «17 Νοέμβρη», «Ιούνης 78», «Αντικρατική Πάλη», «Επαναστατική Αλληλεγγύη» και «1η Μάη» που προχώρησαν σε δολοφονικές επιθέσεις την περίοδο 1975-2002 πυροβολούσαν τα θύματά τους από δύο ως εννέα φορές. Η εκτελεστική ομάδα της 17Ν είχε ρίξει 11 πυροβολισμούς από δύο φορές, όταν όμως είχε σκοπό να σκοτώσει δύο ανθρώπους ταυτόχρονα, όπως συνέβη στην εκτέλεση του πλοιάρχου Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Γιώργου Βελούτσου στις 15 Νοεμβρίου 1983. Ο ένας από τους δύο εκτελεστές της «Σέχτας» όμως καταρρίπτει αυτό το μακάβριο «ρεκόρ». Η παρουσία του προσδιορίζεται για πρώτη φορά στη δολοφονία στις 17 Ιουνίου 2009 του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, όταν με ένα πιστόλι Glock το οποίο δεν είχε χρησιμοποιήσει ξανά η οργάνωση εκτελεί με 16 σφαίρες τον αστυνομικό. Στη δολοφονία του Γκιόλια ο άνθρωπος που κρατούσε το πιστόλι τύπου Glock έριξε 13 σφαίρες από το σύνολο των 15 σφαιρών που έπεσαν συνολικά.
 
Ορισμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα αναφέρουν ότι «ο τρόπος δράσης του έχει αρκετές ομοιότητες με ενέργειες εκτελεστών επί παραγγελία της μαφίας της νύχτας,οι οποίοι σκοτώνουν τα θύματά τους με μεγάλο αριθμό σφαιρών για λόγους παραδειγματισμού και εκδίκησης. Εδώ όμως βεβαίως μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισημαίνουν ακόμη ότι στη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στις 31 Δεκεμβρίου 2004 στην Κηφισιά- για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης- o δράστης πυροβόλησε πάλι με ένα όπλο των 9 mm δέκα φορές. Και σε εκείνη την επίθεση οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο που είχαν κλέψει δύο ημέρες πριν από την επίθεση, όπως συνέβη και προχθές.

 
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Κατεχάκη συζητήθηκε το ζήτημα συγκέντρωσης περαιτέρω στοιχείων για να επιβεβαιωθεί ή μη το σενάριο εμπλοκής στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» πέντε ατόμων ηλικίας 27-35 ετών για ορισμένους από τους οποίους έχουν υπάρξει ενδείξεις εμπλοκής και στους «Πυρήνες της Φωτιάς»- η οποία έχει εμφανιστεί το 2008 και έχει προχωρήσει σε 160 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσωπα έχουν εξαφανιστεί και γίνεται νέα προσπάθεια εντοπισμού τους μετά τη δολοφονία του Γκιόλια.
 
Ανάμεσα στους υπόπτους είναι και μία κοπέλα για την οποία υπάρχουν μαρτυρίες ότι ήταν παρούσα στην πρώτη ένοπλη επίθεση της «Σέχτας Επαναστατών» στις 3 Φεβρουαρίου 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Ακόμη ερευνάται τυχόν σχέση της «Σέχτας» με ασύλληπτα μέλη της ομάδας των «ληστών με τα μαύρα» που προχώρησε σε σειρά επιδρομών σε τράπεζες την περίοδο 2002-2009. Ωστόσο αξιωματικοί διατύπωναν την άποψη ότι τα στοιχεία για τους υπόπτους είναι ασαφή και αίολα και δεν υπάρχει δυνατότητα τεκμηρίωσης της εμπλοκής τους από μαρτυρικές καταθέσεις ή από ευρήματα στις επιθέσεις.
 
Το μοιραίο λάθος του Σωκράτη Γκιόλια
 
«Αν ο Σωκράτης Γκιόλιας δεν κατέβαινε στην είσοδο της πολυκατοικίας, πιθανόν οι τρομοκράτες θα έφευγαν και το σχέδιο δολοφονίας του θα ματαιωνόταν» .
 
Την εκτίμηση αυτή εκφράζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ερμηνεύσουν την περίεργη επιλογή των μελών της «Σέχτας» να χτυπήσουν τα ξημερώματα της Δευτέρας το κουδούνι του διαμερίσματος του άτυχου δημοσιογράφου στην οδό Δαιδάλου 21, προκειμένου να τον παρασύρουν και να τον σκοτώσουν στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι τα μέλη της οργάνωσης επέλεξαν αυτόν τον χρόνο και τον τρόπο επίθεσης προκειμένου να έχουν σχετική άνεση κινήσεων αλλά και, κυρίως, να μην πέσουν σε μπλόκο της Αστυνομίας κατά την προσπάθεια διαφυγής τους.
 
Και αυτό διότι εκείνη την ώρα γίνονται οι αλλαγές βάρδιας σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες.
 
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι τα μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» είχαν κάνει πολυήμερες παρακολουθήσεις και είχαν συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο ο άτυχος δημοσιογράφος να μην κατέβαινε στο ισόγειο ή να ζητούσε εξηγήσεις από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμούν ότι «ένας εξ αυτών θα αποχωρούσε από την είσοδο της πολυκατοικίας και οι άλλοι θα του έστηναν το καρτέρι του θανάτου κρυμμένοι σε άλλα σημεία».
 
Οι αξιωματικοί επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της «Σέχτας» χρησιμοποιούν κλεμμένο όχημα- το οποίο στην πορεία πυρπόλησαν.
 
Στις προηγούμενες επιθέσεις της η οργάνωση χρησιμοποίησε κλεμμένες μοτοσικλέτες. Σήμερα αναμένεται να δώσει κατάθεση η σύζυγος του άτυχου δημοσιογράφου που φέρεται να είδε τους δράστες κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Η κατάθεσή της κρίνεται σχετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος γιατί εκτιμάται ότι οι δράστες ήταν μεταμφιεσμένοι.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Μ.Μπόση στο Newsit: “Οι τρομοκράτες πέτυχαν τον στόχο τους να φοβίσουν”

‘Υστατο χαίρε στον Σωκράτη

Ποιός ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας

Δολοφονήθηκε η δημοσιογραφία – Απερίφραστη καταδίκη από τα κόμματα


Τα χτυπήματα της Σέχτας – Εκαναν τελικά πράξη τις απειλές τους

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε